Foto: TT

Utnyttjad kvinna kan få behålla inkomst från sexhandel i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna som utnyttjats för prostitution av människohandlare kan ha rätt att få tillbaka vinsten från sexhandeln. Riksåklagaren vill att Högsta domstolen prövar frågan – för första gången någonsin.

– Ska staten sko sig på att kvinnan tvingats sälja sex? säger My Hedström vid Riksåklagaren.

Om Högsta domstolen väljer att pröva målet kan det komma att bli vägledande när det gäller pengar som tjänats in genom prostitution av offer för människohandel.

– Det här handlar ju om människor som är utsatta för brott, och det man kan ju ha olika syn på, men det är inte olagligt att sälja sex eller tigga.

My Hedström, byråchef hos Riksåklagaren. Foto: Privat/TT

Den fråga vi anser vara väldigt intressant är om målsäganden kan tillerkännas de medel som gärningspersonerna tagit ifrån henne, säger My Hedström, byråchef hos Riksåklagaren.

Två män förde den unga kvinnan till Sverige sommaren 2018, och tvingade henne att ha sex med en rad olika sexköpare i både Uppsala och Stockholm. De två människohandlarna tog sedan hand om alla inkomster.

Pengarna förverkas

Enligt praxis förverkas de beslagtagna pengarna och tillfaller svenska staten. Men kvinnan har via sin advokat krävt att de pengar som tagits i beslag ska lämnas ut till henne, och det här anser Riksåklagaren bör prövas.

– Det är klart att gärningspersonerna inte ska få behålla brottsvinsterna, men ska staten sko sig på att hon tvingats sälja sex? Det finns en poäng i att HD tittar på det så man vet vad som gäller.

Kvinnan kräver drygt 100 000 kronor motsvarande nettovinsten på prostitutionen. Två av de fem domarna i hovrätten ansåg kravet motiverat.

Unikt våldtäktsärende

I våras dömde Uppsala tingsrätt en 69-årig man för oaktsam våldtäkt för att ha köpt sex av den unga kvinna som utsatts för människohandeln.

Svea hovrätt delade tingsrättens bedömning om oaktsam våldtäkt men sänkte strafflängden från 1 år till 8 månaders fängelse.

Kvinnan fördes till Sverige sommaren 2018 av två män och såldes till en lång rad män i Stockholm och Uppsala. 16 män har dömts för köp av sexuella tjänster.

En av dem som dömts är 69-åringen, som efter andra sexköpet recenserade kvinnan på en eskortsida. Där framgick det att han misstänkte att hon var utsatt för människohandel.

Fallet är unikt då det är det första i sitt slag med den nya sexuallagstiftningen där den misstänkte är sexköpare och målsägande är offer för människohandel.

Den 1 juli förra året ändrades och utvidgades sexualbrottslagstiftningen på så sätt att den numer utgår ifrån att sex ska vara frivilligt. Tidigare krävdes det hot, våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling skulle räknas som våldtäkt.

De båda männen har dömts för människohandel i både tingsrätten och hovrätten, till 3 år och 4 månader respektive 2 år och 10 månaders fängelse.

De har också dömts att betala sammanlagt 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan för kränkning, samt 160 000 kronor till staten för brottsvinsterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.