• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Domkyrkorna kommer som vanligt att ringa in det nya året, men den här ringningen är ovanlig och hör till detta exceptionella år, säger Antje Jackelén, ärkebiskop. Foto: SVT / TT

Kyrkklockorna ringer på nyår – hedrar pandemioffer

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkklockorna på alla domkyrkor i Sverige kommer att ringa samtidigt på nyårsafton. Detta för att hedra dem som avlidit under coronapandemin.

–  Domkyrkorna kommer som vanligt att ringa in det nya året, men den här ringningen är ovanlig och hör till detta exceptionella år, säger Antje Jackelén, ärkebiskop.

Med anledning av pandemin har samtliga landets domkyrkor en särskild klockringning på nyårsafton. Klockorna ringer i tio minuter med start från 18.00. Detta för att minnas och hedra dem som dött under detta pandemiår.

– Klockringningen är extra viktig i år då många har lämnat oss och begravningar har inte blivit av som vanligt på grund av restriktionerna, säger Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Pandemin har skördat över 8 000 liv i Sverige. Över 350 personer i Uppsala har avlidit till följd av viruset. Det är första gången i modern tid som kyrkoklockorna ringer samtidigt för att uppmärksamma något som påverkat hela landet.

”Stanna upp och se framåt”

I Uppsala kommer ”Storan” att ringa. Det är Uppsalas och Sveriges största kyrkklocka med en diameter på över 2,20 meter och en vikt på 7 ton.

– Jag hoppas att den här klockringningen blir ett ögonblick då vi kan stanna upp och samlas kring minnen men också att se framåt, säger ärkebiskopen Antje Jackelén. 

Hör ärkebiskopen Antje Jackelén berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.