Larm: Brunnar kan sina i vinter

Publicerad

Bristen på regn gör att grundvattennivåerna är lägre än vanligt i stora delar av Sverige. – På det stora hela är det låga eller mycket låga nivåer i Uppland, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning

Det uteblivna regnet under slutet på september och början av oktober har gjort att grundvattennivåerna i delar av landet är mycket låga. Om det inte vänder kan det innebära att människor med egen brunn kan få problem.

– Det är ett problem eftersom nivåerna den här tiden på året normalt sett brukar börja stiga. Den traditionella påfyllningen börjar på hösten, men som det är nu fortsätter nivåerna att sjunka, det går åt fel håll och som en följd får vi låga grundvattennivåer, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på Sveriges geologiska undersökning.

Vinter

Under vintern när det är minusgrader smälter inte vattnet och kan fylla på depåerna av grundvatten. Det är först när våren kommer och snön smälter undan som depåerna fylls på.

– Min bedömning är att situationen än så länge inte är alarmerande. Men får vi en normal vinter där kylan kommer i december och håller i sig till våren, då får vi i stort sett ingen grundvattenbildning förrän mars – april när smältvattnet kommer.

Vad kan hända om grundvattennivån fortsätter att sjunka?

– Det kan bli besvärligt för de som har egna brunnar, det kan i värsta fall bli väldigt många som drabbas. Även de brunnsinnehavare som inte har drabbats tidigare kan få problem, men det beror på väderprognosen, det är än så länge för tidigt att säga vad som kommer hända.

Fortsatt lite regn

Det ser inte ut att bli någon rejäl regnskur de närmaste veckorna. Enligt Pia Hultgren, meteorolog på SVT Väder, krävs det en längre period regn eller en väldigt bra vinter för att återsälla grundvattennivåerna.

– Jag ser ingen rejäl rotblöta i sikte den närmaste tiden, möjligen att det kan börja komma lite regn nästa helg. Det krävs en riktigt bra vinter med rikligt med snö för att återställa grundvattennivåerna, det räcker inte med fem – tio millimeter i regn någon enstaka skur, säger Pia Hultgren, meteorolog på SVT Väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.