Blodkroppar och läkare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte bevisat att det påverkar fertiliteten,” säger läkaren Sebastian Brusell Gidlöf om överaktivt immunförsvar. Foto: Storyblocks/Karolinska Universitetssjukhuset

Läkaren: Forskningen om immunförsvar och graviditet har brister

Uppdaterad
Publicerad

Det råder delade meningar om vilken påverkan immunförsvaret har på fertiliteten. Många forskare och läkare i Sverige menar att det inte finns tillräckligt med bevis på att det finns en koppling, medan barnmorskan Marie Antonsson har en helt annan bild.

– Väldigt många drabbas av det men ingen får hjälp. Anledningen är att det inte är evidensbaserat i Sverige. Men man gör det över hela världen med jättefina resultat och det ser vi även här på kliniken, säger Marie Antonsson som har arbetat som barnmorska och med fertilitet i 35 år, och som hjälpte paret Frida Petterson och Patrik Meijer att bli gravida.

Vid allergier, organtransplantationer och autoimmuna sjukdomar kan man behandlas med olika immundämpande läkemedel. Men när det gäller fertiliteten är det inte lika utrett.

– Det finns en del studier som talar för att immunförsvaret i livmodern är påverkat hos vissa kvinnor som drabbas av upprepade missfall, säger Sebastian Brusell Gidlöf, verksamhetschef på Gynekologi och Reproduktionsmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset.

Enkel behandling

Studier från bland annat USA och Storbritannien visar att kvinnor som fått ett slags näringsdropp för att lugna ner kroppens immunförsvar, i högre grad blir gravida och föder barn än de som inte fått det.

Däremot säger Sebastian Brusell Gidlöf att det finns brister i liknande studier som gör att resultaten inte är tillförlitliga, exempelvis urvalet av patienter. Däremot säger han att behandlingen är enkel och billig med låg risk för svåra komplikationer.

– Skulle den visa sig vara effektiv så skulle det givetvis få snabbt genomslag, säger Sebastian Brusell Gidlöf.

Ger inte behandling

Thomas Brodin arbetar på Carl von Linnékliniken i Uppsala och är specialistläkare i gynekologi. Även han håller med om att det inte finns bevis för att immunhämmande behandling fungerar.

– Mot bakgrund av det avhåller vi oss från att ge sådan behandling, säger Thomas Brodin.

Marie Antonsson bekräftar att det inte finns någon evidens, men att hennes klinik ser tydliga resultat på att det fungerar.

– Jag vill inte ha någon strid med IVF-klinikerna, jag vill bara kunna samarbeta. Det är patienten som är den viktiga, säger hon.

Immunförsvaret

Immunförsvaret skyddar oss mot olika sjukdomar, infektioner och främmande ämnen. Ett överaktivt immunförsvar kan innebära att immunförsvaret felaktigt angriper kroppens egna celler trots att de varken är främmande eller skadliga. Exempel på detta är autoimmuna sjukdomar som diabetes typ 1, MS och psoriasis. Andra exempel är allergier där kroppen reagerar på ett ofarligt ämne och tolkar det som ett skadligt angrepp.

Källa: 1177, Karolinska Institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.