Enligt regionen behöver kvinnosjukvården vid Akademiska sjukhuset använda sig av tre salar för robotkirurgi per vecka för att klara uppdragen inom endometrios och högspecialiserad cancerkirurgi (till exempel livmoder- och livmoderhalscancer). Men under 2022 använde kvinnosjukvården i snitt bara 1,58 robotsalar per vecka – vilket är betydligt lägre än rikssnittet.
Region Uppsala är en fyra regioner i landet som har ett nationellt högspecialiserat vårduppdrag (NHV-uppdrag) för svår endometrios, ett uppdrag som man inte klarar. Enligt Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen, är det en stor utmaning för vården efter pandemin eftersom man fått skjuta upp mycket vård.
– När det gäller just endometrios fick vi ju det uppdraget för ett år sedan och där jobbar vi för att säkerställa att vi uppfyller vården så fort det är möjligt, säger hon.
Se mer i klippet.
Mer om robotkirurgin
Att operationssalar för robotkirurgi står tomma beror på brist på framför allt specialistsjuksköterskor inom operation och anestesi.
Robotutrustningen på Akademiska sjukhuset motsvarar tio salar per vecka.
I dagsläget bemannas omkring fem salar per vecka. Det innebär att varje vecka står i snitt fem salar tomma.
Tre salar i veckan behövs för att klara kvinnosjukvården, och två salar för att bland annat minska köerna för prostatacancer.
Källa: Sjukhusstyrelsen vid Region Uppsala
Mer om endometrios
Endometrios är en sjukdom som kan leda till livslånga symtom i form av smätror, energilöshet och svårigheter till att bli gravid. Den orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan sitter på andra platser än inuti livmodern. Endometrioscellerna orsakar i sin tur inflammation inne i buken vilket kan leda till buksmärtor, ärrbildning och sammanväxningar.
Källa: Endometriosföreningen