Påverkan på Uppsalaåsens vatten är inte tillräckligt utredda menar myndigheten.
– Vi anser att det finns en risk för att grundvattnet kan få en negativ påverkan av den här detaljplanen, säger Johanna Boman, planhandläggare på Länsstyrelsen.
I det området som Länsstyrelsen vänder sig emot finns det planer på att bygga 1.400 bostäder, samt LSS-boende, parker, förskolor och annan centrumverksamhet.
Vill skapa grön stadsdel
Bakgrunden till Länsstyrelsens skrivelse är Uppsala kommuns planer på att bygga 7.000 bostäder i Ulleråker. Som ett steg i planerna har en rad åtgärder planerats för att skydda Uppsalaåsens grundvatten, både under och efter bygget.
Några av dem är: Minskad biltrafik, förbud mot miljöfarlig verksamhet och säker bortdelning av förorenat dag- och spillvatten.
Bebyggelse försvårar
Men Länsstyrelsen menar i sin skrivelsen att den föreslagna bebyggelsen gör ett saneringsarbete mycket svårt att genomföra vid en eventuell olycka samtidigt som nyttjandet av dricksvattentäkterna påtagligt försvåras om bostäderna byggs som planerat.
Kommunalrådet Erik Pelling (S) oroas inte av skrivelsen.
– Det är klart att Länsstyrelsens ord väger tungt, men jag ser det inte som ett hinder för att det här ska bli av. Vi ska läsa igenom det här nu och bearbeta det framöver. Men samtidigt i väntar vi också på den utredning kring Uppsalaåsen som vi tidigare har satt igång och som ska vara klar i mars.
Länsstyrelsen lade fram samma argument vid samrådet. Hade ni fram till granskningen någon självkritik för att ni inte har svar på frågorna som Länsstyrelsen haft?
– Nej jag tycker inte att vi har gjort ett dåligt jobb. Det är en komplex fråga, säger Erik Pelling.
Första spadtaget för nya Ulleråker är tänkte att tas tidigast under den andra halvan av 2018, och det formella beslutet planeras antas under den kommande våren.