I december 2014 köper länsstyrelsen vin på Systembolaget i Uppsala. Notan för skattebetalarna blir 78 000 kronor. Med sig därifrån får länsstyrelsen 600 flaskor italienskt Chianti-vin. Men ingen vet vem som ska få dricka vinet som inhandlas med allmänhetens pengar.
Istället går vinet till länsstyrelsens eget vinlager i en källare på Uppsala slott. Tanken är att det ska användas vid olika representationstillfällen, exempelvis vid statsbesök, jubileumsmiddagar eller andra tillställningar där landshövdingen och hans länsledning beslutat sig för att bjuda in till exempelvis middag eller supé.
Ytterligare ett likadant köp gjordes 2012. Länsstyrelsen köpte 600 flaskor vin, för 71 000 kronor.
– Det är ett speciellt vin, som vi har tagit fram från Italien. Det är prisvärt och vi har fått ett bra pris för det, säger landshövding Peter Egardt.
LÄS MER: Landshövdingens representation ökade – med 74 procent
Vid första köpet tycks länsstyrelsen ha fått ett billigare pris från den italienska tillverkaren. Vinet kostar då 118 kronor per flaska. Det framgår av kvittot som SVT Nyheter Uppsala tagit del av. Men det senaste inköpet var priset dyrare, 130 kronor för varje flaska.
Landshövdingen anser ändå att inköpen är kloka. Vinlagret kan spara arbetstid som då slipper gå till Systembolaget varje gång det är dags för någon form av representation med vin.
– Vi gör storinköp så fort detta är möjligt och lämpligt, berättar Egardt.
Bryter mot egna policyn
Samtidigt bryter inköpen mot länsstyrelsens egen policy för för representation. Policyn har skapats för att se till att länsstyrelsens användning av skattepengar sker kostnadseffektivt och att varje representation är motiverad.
I representationspolicyn finns uppgifter om hur redovisningen av olika köp ska gå till. Bland annat ska det alltid bifogas kvitton, och på verifikationerna som lämnas in ska det finnas både uppgifter om ändamålet med representationen och en deltagarförteckning.
Men i verifikationerna till inköpen från Systembolaget finns inga uppgifter om syfte med representationen eller vilka som faktiskt ska dricka vinet som skattebetalarna stått för. Istället säger landshövdingen att det finns en gästbok på slottet där man har koll på flaska för flaska.
– På slottet så har vi en gästbok. Där finns det redovisat för varje tillställning vilka gästerna var, om det varit statsbesök, om det varit utrikesministrar eller om det varit något annat.
”Kommer fortsätta förvara vin”
Igår berättade SVT Nyheter Uppsala om hur landshövdingens kostnader för representation ökat med 74 procent på två år, och om upprepade brister i redovisningen av representation.
Precis som i fallet med vinlagret har det i många fall saknats antingen kvitto, eller uppgift om deltagare eller syfte. Bland annat bjöd landshövdingen Peter Egardt sin fru på vin och lunch för skattemedel, utan att redovisa att hon var med vid representationen.
Huruvida länsstyrelsen kommer fortsätta bryta mot reglerna när det gäller vinlagret får vi inget svar på av landshövdingen. I ett sms efter intervjun skriver han: ”Vi ser löpande över alla våra policies för att hålla dem uppdaterade och relevanta . Vi kommer att fortsätta att förvara vin i förrådet”, skriver han.