Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar både tamgrisar och vildsvin. Viruset sprids från djur till djur, men även via människor.
Sjukdomen finns i flera länder i Europa, bland annat i de Baltiska länderna. Nu riskerar den att komma till Sverige.
– Vi har under några år bedömt en höjd risk för spridning och risknivån i Sverige ligger på en 3:a av 6, säger Karl Ståhl, expert på Afrikansk svinpest vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.
Sjukdomen i sig kan leda till att grisarna blir väldigt sjuka, och att de därefter plötsligt dör.
Viruset kan finnas i picknickrester
Viruset kan finnas i fläskkött som inte är helt värmebehandlat. Det rör sig då exempelvis om korv och charkuterier som är torkat, kallrökt eller rökt. Det kan även finnas i rått kött.
Länsstyrelsen uppmanar därför till att personer ska vara försiktiga när de är utomhus och äter köttet.
– Alla myndigheter som är insatta är oroliga för att det ska ske en spridning via matavfall, säger Lena Malm, veterinär vid Länsstyrelsen i Uppsala.
– För att undvika att smittan sprids ska man vara noggrann vid avfallshantering utomhus. Sopkorgen ska vara tät, stabil och ha lock så att inte vilda djur når den. Men allra helst ska man ta hem avfallet och slänga där, fortsätter hon.
Fortsatt risk lång tid framöver
Hon berättar att det funnits en risk att viruset når Sverige i flera år.
– Det här är en risk som vi kommer att leva med framöver under lång tid. Det kan påverka den svenska grisproduktionen.
Anledningen till att detta lyfts nu är för att uppmärksamma personer som är ute i skog och mark.
– Den här årstiden rör sig många ute i naturen.
Ska man vara orolig som konsument om man äter köttet?
– Nej, det orsakar inte sjukdom hos människor. Vi vill uppmärksamma konsumenter och allmänheten på matrester inte ska komma ut i naturen. Speciellt inte om det kommer från andra länder.