Under 2025 ska elva kvotflyktingar tas emot av kommunen. I en intervju med UNT sade SD:s ordförande i Östhammar att partiet vill se ett totalstopp och använde begreppet ”folkutbyte”. Det fick oppositionen att reagera.
– Det är överdrivet att använda de termerna och gör det svårt att diskutera frågan, säger Lisa Norén (S), oppositionsråd i Östhammars kommun.
När SVT kontaktar Sverigedemokraterna och Måns Lorichs motiverar han ordvalet med att peka på utvecklingen i andra kommuner i Sverige.
– Det finns flera kommuner i Sverige – bland annat Botkyrka och Södertälje – där personer med utländsk bakgrund är i majoritet. Om massinvandringen fortsätter på sikt menar vi att det kommer leda till ett folkutbyte, säger Måns Lorichs (SD).
Lappar i kommunhuset
Uttalandet av SD följdes av en debattartikel från ledande centerpartister i kommunen. Där kritiserades ordvalet ”folkutbyte” för att anspela på nazistisk konspirationsteori. Och i kommunhuset satte Socialdemokraterna upp lappar där man tog avstånd från ordvalet.
– Vi är över 20 000 invånare i Östhammars kommun. Att ta emot elva kvotflyktingar leder inte till ett folkutbyte. Det är både löjligt och överdrivet att uttrycka sig så, säger Lisa Norén (S).
Antalet invånare med utländsk bakgrund i Östhammars kommun är långt ifrån 50 procent. Hur relevant är det att prata om ”folkutbyte”?
Hör Sverigedemokraterna svara på frågan och varför de använder begreppet i klippet ovan.
INVÅNARE MED UTLÄNDSK BAKGRUND
Kommuner med högst andel personer med utländsk bakgrund 2023.
Botkyrka: 62,1%
Södertälje: 59,6%
Haparanda: 51,2%
Sigtuna: 51,1%
Järfälla: 49,9%
Östhammar: 12,6%
Personer med utländsk bakgrund definieras som personer som är utrikes födda, eller inrikes födda med två utrikes födda föräldrar. Personer med svensk bakgrund definieras som personer som är födda i Sverige med två inrikes födda föräldrar eller en inrikes född och en utrikes född förälder.
Källa: SCB.