Statistiska centralbyrån har på uppdrag av SVT tagit fram statistik från skolregistret över hur många lärare som byter jobb varje år – läraromsättningen. Att byta tjänst innebär i statistiken att man följande år inte jobbar kvar på samma enhet.
I Tierp har drygt var tredje lärare flyttat på sig i snitt varje år, de senaste tre åren.
– Det är inte bra och det är hög tid att kommunen gör något åt det, säger Eva-Lotta Järvi, Lärarförbundets skyddsombud i Tierp.
Måste jobba mer arbetsmiljön
Hon menar på att höga sjuktal bland lärare är ett bevis på att kommunen måste jobba ännu mer med arbetsmiljön på skolorna. En annan orsak till att lärare flyttar på sig är att lönerna är lägre i Tierp jämfört med grannkommunerna, enligt Eva-Lotta Järvi.
Lotta Carlberg (C) är ordförande i utskottet för barn och ungdom. Hon menar att kommunen gör mycket för att förbättra arbetsmiljön inom förskolan genom att bygga nytt.
– Vi har också bytt ut lärare som inte har haft behörighet.
Men då måste ni ha många obehöriga lärare eftersom omsättning på lärare varit hög i Tierp de senaste tre åren?
– Det är en förklaring att obehörig personal har fått flytta på sig och då påverkar ju det läraromsättningen. Men vi har också ett högre löneläge i omkringliggande kommuner som lockar lärare från kommunen. Vi håller just nu på och analyserar orsakerna till att personal rör på sig.
Klippet: Så påverkas elever och lärare av täta lärarflyttar
Högst läraromsättning i Tierp – lägst i Älvkarleby
SCB har på uppdrag av SVT tagit fram statistik från skolregistret över hur många lärare som byter jobb varje år – läraromsättningen. Att byta tjänst innebär i statistiken att man följande år inte jobbar kvar på samma enhet.
Så här har det sett ut med läraromsättningen i snitt i länets kommuner de senaste tre åren:
Tierp: 35 procent
Håbo: 34 procent
Östhammar: 33 procent
Knivsta: 28 procent
Heby: 24 procent
Enköping: 23 procent
Uppsala: 23 procent
Älvkarleby: 21 procent
Källa: Statistiska centralbyrån