Till den här artikeln har en del läsarkommentarer valts ut, och oftast ett citat ur kommentaren som vi sedan sänt till politikerna. Två Uppsalapolitiker fick ge sin syn, och då med fokuset enbart på Uppsala.
Staffan: Ökad polisnärvaro
”Vad sägs om mer polisnärvaro på gatorna?” , frågade Staffan.
Erik Pelling (S): Jag håller med dig Staffan. Vi behöver verkligen fler poliser. Just nu utbildas fler poliser än tidigare men det tar tyvärr ett tag innan de nya är på plats för att patrullera på gatorna. Tills dess försöker vi från kommunens håll stötta upp med bland annat ordningsvakter i centrum.
Fredrik Ahlstedt (M): Definitivt. Det är jättebra att närvaron av ordningsvakter i centrum ökat även om det inte kan vara en permanent lösning. Vi behöver också fler poliser, både nationellt och i Uppsala, något som Moderaterna drivit länge.
Mommo: Kameraövervakning
”Kamerabevakning av högriskområden såsom gränder och parker etc.?” , efterfrågade Mommo.
Erik Pelling (S): Jag håller med dig Mommo om att vi behöver använda övervakningskameror för att få fast de som begår brott och på så sätt öka tryggheten. I Uppsala har vi kameror vid Resecentrum och vi har sökt tillstånd för att få sätta kameror till, bland annat runt Stora torget och i Påvel Snickares gränd. Polisen har i samarbete med kommunen kameror uppe i Gottsunda. Vi är beredda att sätta upp ännu fler om det behövs, för att vi ser att det ger bra resultat.
Fredrik Ahlstedt (M): Kameror ökar känslan av trygghet och är något vi vill prioritera. Men det går alldeles för långsamt att få dem på plats.
Marie: Engagera fler nattetid och satsa i skolan
”Man utbildar och informerar i förskolor, skolor, på arbetsplatser och arrangerar folk på olika sätt nattetid i staden” , föreslog Marie.
Erik Pelling (S): Vi behöver prata med våra barn, vänner och kollegor om vilket samhälle vi vill se. Och vi måste ta hand om varandra när vi rör oss ute på stan. Jag håller verkligen med om att vi behöver ha folk i rörelse i staden under nätterna. Från kommunens håll har vi både ungdomsjouren, ordningsvakter och nattvandrare ute i olika konstellationer och det finns också många fantastiska initiativ från privatpersoner som nattvandrar. Det kan vi jobba ännu mer med.
Fredrik Ahlstedt (M): Det finns många privata och ideella initiativ som syftar till att arbeta mot skeva värderingar på olika nivåer i samhället. Det kan handla om allt från insatser riktade mot jargongen i omklädningsrummen till våra skolor och arbetsplatser. Exempelvis är vi duktiga på nattvandring i Uppsala. Sådana initiativ måste stödjas och uppmuntras. Ett tätt samarbete med socialtjänsten är också viktigt för att fånga upp ungdomar som hamnat fel snabbt.
Lill: Mer belysning i staden
”Öka belysningen! Massor! Det känns mycket tryggare att gå hem sent själv om det är ordentligt upplyst överallt” , uppmanade Lill.
Erik Pelling (S): Vi försöker lysa upp de platser som kan kännas otrygga men hör gärna av dig till kommunen om det är någon särskild plats eller gångstråk som du tycker behöver bättre belysning.
Fredrik Ahlstedt (M): Ja, en trevlig stadsmiljö ökar känslan av trygghet. Det gäller att hålla rent, lysa upp och se efter buskage och parker.
Sara: Skärp straffen
”Hårdare straff är något som vi saknar. Jag tror på att flera brott skulle kunna förebyggas om straffet var hårdare och man inte fokuserade på att tycka synd om den som begår brottet”, skrev Sara.
Erik Pelling (S): Ja, den som begår brott ska kunna räkna med ett kännbart straff. De senaste åren har över 33 straff skärpts och vi Socialdemokrater vill även höja minimistraffet för våldtäkt.
Fredrik Ahlstedt (M): Det är en fråga för riksdag och regering där Moderaterna länge har drivit på för högre straff för sexualbrott, exempelvis höjt minimistraff för våldtäkt och våldtäkt mot barn.
Magnus: Bygg upp fler mötesplatser
”Genom att man ser varandra och bygger trevliga mötesplatser där folk kan umgås. Idag är alltför många frånvarande på grund av mobilhysteri”, föreslog Magnus.
Erik Pelling (S): Jag tycker precis som du att det är väldigt viktigt att vi bygger bra mötesplatser och uppmuntrar initiativ där människor möts över olika gränser. Som ansvarig för byggpolitiken i Uppsala har jag länge jobbat för att mötesplatser behöver vara en naturlig del även av de nya stadsdelarna, men det är något vi kan bli ännu bättre på!
Fredrik Ahlstedt (M): En trevlig och välkomnande stadsmiljö tillsammans med ett rikt föreningsliv är jätteviktigt. Det håller tillbaka utanförskapet och kriminaliteten.
Annika: Säkrare vägar hem
”Säkra vägar för kvinnor och män att ta sig hem på från tex stationen, matbutiken, läkarbesöket eller stranden. Samt fler busslinjer och olika vägar som är säkra från stationen”, önskade Annika.
Erik Pelling (S): För att det ska bli tryggare att röra sig i Uppsala har vi från kommunen bland annat infört ordningsvakter som patrullerar på stan och övervakningskameror för att motverka brott. Det kan också handla om att sätta upp belysning längs gångstråk eller rensa upp i mörka buskage.
Fredrik Ahlstedt (M): Säkra upplysta vägar och kameror måste prioriteras, speciellt i områden där vi vet att många känner sig osäkra. Områdena kring centralstationen är sådana exempel där vi lagt mycket resurser. Mer behöver dock göras.
Hej: Tjejtaxa och mer självförsvar åt tjejer
”Kvinnor bör få rabatterat pris på bussen under nattetid, tjejtaxan användas mer, ordningsvakter överallt och i synnerhet utanför krogarna. Gratis självförsvarskurser för unga tjejer”, skrev signaturen Hej.
Erik Pelling (S): Jag håller med dig om att vi behöver göra mer för att unga tjejer ska känna sig tryggare på stan. Från kommunen har vi ungdomsjouren, nattvandrare och som du nämner ordningsvakter. Men jag kan också tycka att de ibland kan behövas på fler ställen.
Fredrik Ahlstedt (M): Vi tror att det finns bättre åtgärder än att rabattera bussbiljetter och erbjuda självförsvarskurser för bara en del. Däremot stödjer vi gärna privata och ideella initiativ.
Bosnan: Bekämpa drogerna och kriminalitet
”För att få en säkrare stadsmiljö måste man börja med att fokusera på roten till våld och kriminalitet. Det innebär att det måste tillsättas stora resurser till att bekämpa drogerna på våra gator och i samhället i stort”, uppmanade Bosnan.
Erik Pelling (S): Du har helt rätt Bosnan. Vi kommer aldrig komma hela vägen genom hårdare straff eller fler poliser om vi inte samtidigt satsar på till exempel skolan och tidigt fångar upp de ungdomar som riskerar att hamna på glid. Vi har ett nära samarbete med polisen och jobbar intensivt för att sätta stopp för både droghandeln och de kriminella nätverken.
Fredrik Ahlstedt (M): Hög ogiltig frånvaro i skolan är exempelvis ofta en varningsklocka om att något inte står rätt till. Här måste orosanmälningar tas på allvar och leda till ett agerande hos socialtjänsten. Ungdomar ska vara i skolan under skoltid och inte i centrum. I Uppsala ser vi stora problem med narkotikaförsäljning, inte minst i de centrala delarna kring Resecentrum. Det bidrar ofta till att dra ner ungdomar i en ond spiral där de fastnar i kriminalitet och kriminella umgängen. Det göder förutom gängkriminalitet också missbruk och utanförskap. Det är en prioriterad kamp.