1.500 ljuslyktor kommer att färdas nedför Fyrisåns forsar på söndagskvällen. Foto: SVT

Ljusmanifestation för självmordsoffer

Publicerad

I kväll förvandlas Fyrisån till en flod av ljus. 1.500 ljuslyktor kommer att färdas nedför forsarna i en manifestation för alla de människor som begår självmord varje år.

Manifestationen anordnas av riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd (SPES), i Uppsala. I organisationens lokala kretsar finns samtalsgrupper där personer som mist en anhörig kan prata med andra i samma situation. När Uppsalabon Frida Runhagen förlorade sin pappa i självmord 2010 fick hon stöd av en sådan grupp.

– Det hjälpte mig oerhört mycket. Det tog bort skammen som uppstår när ett självmord inträffar. Det finns så många frågetecken: kunde jag ha gjort något för att förhindra det här, kunde jag ha gjort något annorlunda?

Möttes av tystnad

Frida berättar att hon möttes med mycket tystnad när hon försökte berätta om sin pappas död för sina vänner och bekanta.

– Folk slutade ringa mig. Jag tror folk är rädda, de vet inte vad de ska säga och hur de ska bete sig. Det är därför det är viktigt att bryta tystnaden och prata mer om det här ämnet. 

Viktigt att ta bort skammen

Frida Runhagen förlorade sin pappa i självmord 2010. Foto: Privat

Nu vill Frida Runhagen hjälpa andra som förlorat en anhörig genom självmord.

– Jag känner att jag har bearbetat min pappas bortgång. Den hjälpen som jag fick i början var så fin, nu vill jag ge den till andra. Vi måste ta bort skammen kring psykisk ohälsa och självmord så att alla kan känna sig trygga och prata öppet om det. Bara det kan rädda ett liv.

”Ett sätt att minnas”

Söndagen den 10 september är den internationella dagen för suicidprevention. Det uppmärksammar SPES genom att anordna en minnesstund i Uppsala domkyrka, med start klockan 20:00. I domkyrkan kommer åhörarna kunna lyssna till tal, sång och diktläsning.

Efter minnesstunden följer en ljusmanifestation vid Fyrisån, där 1.500 ljuslyktor ska tändas och sjösättas. Lyktorna representerar de omkring 1.500 personer som dör i självmord varje år. Alla som vill är välkomna att delta i minnesstunden och ljusmanifestationen.

– Det här är ett sätt att minnas de som inte längre finns kvar hos oss och att visa att vi tänker på de som fortfarande kämpar, säger Frida Runhagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.