Lodjursstammen i länet bedöms just nu må ganska bra. Drygt 70 lodjur rör sig i länet enligt den senaste inventeringen. Trots det har inga lodjur jagats här sedan 2013. Det beror på svårigheter att få grepp om stammens storlek.
– Det har varit brist på snö och brist på rapporter, så vi har inte kunnat göra bra inventeringar helt enkelt, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen.
Men under förra vintern gick inventeringen bra, tack vare snötillgången. Länsstyrelsen gör både egna observationer och tar in rapporter från allmänheten. I båda fallen måste lodjuren spåras en viss sträcka, mellan en och tre kilometer, för att fastslå hur många djur det rör sig om.
Lodjursstammen ska vara livskraftig
Regeringens direktiv är tydliga: Lodjursstammen ska vara livskraftig, men samtidigt inte bli för stor så att djuren orsakar skada på våra tamdjur. I Uppsala län är det främst får och hjortar i hägn som fallit offer för lodjur.
– Det gäller ju att hitta en bra balans mellan livskraftig stam och de skador djuren orsakar, säger Sebastian Olofsson.
Men att få fälla fyra lodjur, gör det så stor skillnad för de som har tamdjur och drabbas av lodjursangrepp?
– Det kan man ju diskutera, men det finns ju också möjlighet att ansöka om skyddsjakt om man har direkta problem. Det är separat funktion som inte har med licensjakten att göra, säger Sebastian Olofsson på länsstyrelsen.
Varför är lodjursjakten så omdiskuterad?
– Alla de stora rovdjuren har ett stort allmänintresse, det finns ju de som vill värna dem och de som tycker att de orsakar stora skador. Så det är klart att det bildas åsikter kring jakten. Beslutet som gäller vårt län har ju överklagats, så visst finns det en del debatt men också förståelse för problematiken, säger Sebastian Olofsson.
Överklagan
En av de som är emot lodjursjakt är Svenska Rovdjursföreningen, som överklagade länsstyrelsens beslut att fyra lodjur får skjutas. Men Förvaltningsrätten gav trots det nyligen grönt ljus till jakten. Ordförande Torbjörn Nilsson förklarar att föreningen tycker att jakten är onödig.
– Det är totalt sett få angrepp av lodjur på tamdjur i Mellansverige, skadorna är inte så omfattande att de motiverar en massa jakt, säger han.
Sista ordet är ännu inte sagt och vad som händer innan den första mars då jakten ska börja är oklart. Svenska Rovdjursföreningen har tre veckor på sig att överklaga.
– Vi får se om vi gör det, vi har inte tagit ställning ännu, säger Torbjörn Nilsson.