För att undvika att smällarna i skogen under jakten misstolkas som skottlossning har lokala jägare gått ut på sociala medier och varnat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför handlar jakten om så mycket mer än att skjuta ett djur, enligt Anders Fredriksson. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Efter våldsdåden i Uppsala: Jägarna varnar inför älgjakten

Publicerad

Under söndagen börjar det smälla i skogarna runt Uppsala. Det är starten för älgjakten och i år vill jägare i bland annat Storvreta varna lite extra. Det för att undvika att smällarna uppfattas som att de har med den pågående våldsvågen att göra.

– Det är ett jättebra initiativ för att det ska kännas tryggare för oss föräldrar, nu när samhället är som det är, säger Jenny Tollin.

Som alltid sätter jägare upp skyltar i berörda områden, men i år har lokala jägare i Storvreta gjort en extra insats. På sociala medier har man informerat Storvretaborna om att jakten börjar – allt för att undvika missförstånd.

– Det är såklart föredömligt. Även om jakten har en lång tradition i Sverige så finns det nog ett värde i att vara extra tydlig, säger Anders Fredriksson, länsansvarig jaktvårdskonsulent.

Möts av kritik

Alla håller dock inte med om att den extra informationen behövs. Torsten Nilsson. ordförande Jägarförbundet i Uppsala län, tycker att utomstående redan borde känna till att jakten börjar.

– Jag förstår inte varför man ska informera om något som är så självklart. Det är en tradition som pågått så länge att de flesta borde veta vad som gäller, säger Torsten Nilsson.

Inför årets jakt finns det också faktorer som gör att jägare inte är lika entusiastiska som tidigare år.

– Älgstammen är på nedgång och det ger lite smolk i glädjebägaren. Vi ser fortfarande fram emot starten, men utvecklingen påverkar såklart alla jägare, säger Anders Fredriksson.

I klippet: Följ med ut i skogen och hör hur tankarna går inför älgjakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.