En person med långt blont hår står i ett kök och plockar fram föremål från ett överskåp. På den grå köksbänken nedanför står en kaffebryggare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag behöver inte längre låta bli, eller ställa in saker på våren” – hör Lydia Junebjörk om livet efter AIT-behandling. Foto: Rosa Ingemarsson / SVT

Lydia behandlades för sin pollenallergi – tog tabletter i tre år

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan kunde 30-åriga Lydia Junebjörk knappt gå utanför dörren under pollensäsongen. I dag är det annorlunda.

– Att inte längre behöva gå och lägga sig så fort man kommer hem från jobbet är otroligt lyxigt, säger hon.

Uppsalabon Lydia Junebjörk har varit allergisk mot björkpollen så länge hon kan minnas. Under lågstadiet behövde hon sitta inomhus på rasterna – det var för jobbigt att vara ute.

– Och sen blev det egentligen bara värre och värre med åren, inga mediciner hjälpte. Jag brukar beskriva det som att gå med en riktigt, riktigt dålig influensa från februari till juni, säger hon.

Fick behandling

För ett par år sedan påbörjade hon allergen immunterapi, AIT-behandling. En typ av pollenvaccination som antingen tas via dagliga tabletter eller regelbundna sprutor under tre års tid.

– Först fick jag sprutorna, men det funkade inte alls på mig. Sen började jag istället ta tabletterna.

Det har nu gått tre pollensäsonger sedan hon avslutade den tre år långa behandlingen.

– Jag är fortfarande allergisk, men det är en väldigt stor skillnad mot tidigare. Jag tar fortfarande samma mediciner, men skillnaden är att de nu faktiskt hjälper. Nu kan jag leva på våren.

Stor ökning

Lydia Junebjörk är inte ensam om att ha genomgått behandlingen. Från år 2014 till 2023 har antalet svenskar som behandlas med allergen immunterapi gått från dryga 3 000 till över 18 000 personer.

– Metoden har blivit mer lättillgänglig, och antalet personer som är allergiska har ökat, säger Christer Jansson, överläkare och professor inom astma och allergisjukdomar vid Akademiska sjukhuset.

Behandlingen fungerar däremot inte för alla. Biverkningar är vanligt förekommande och det händer att behandlingen behöver avbrytas.

I klippet ovan: Hör Lydia Junebjörk om livet efter AIT-behandling.

Den delade bilden visar löv och hängen från ett träd under våren i den vänstra sektionen, medan den högra sektionen fokuserar på en person iklädd arbetskläder med en mikrofon fäst vid kragen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka får behandlingen? Och vad finns det för risker? Hör Christer Jansson, överläkare och professor inom astma- och allergisjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.