En person i profil står i en naturskön utomhusmiljö med grönska i bakgrunden. Ljusa färger och mjukt ljus skapar en varm stämning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var ju en bebis det skulle bli 2023. Inte cancer”, säger Maja Bryngelsson, boende i Örsundsbro som under förra året genomgick en fertilitetsbevarande cancerbehandling men som till slut tvingades operera bort sin livmoder. Foto: David Rydell/SVT

Maja, 28, planerade för barn – fick beskedet att hon hade cancer

Uppdaterad
Publicerad

I hela sitt liv har Maja Bryngelsson velat bli förälder. I början av 2023 påbörjade hon och hennes man en fertilitetsutredning för att få hjälp med att bli gravida.

Sen kom ett samtal som förändrade allt.

”6 mars. Fertilitetsutredning. Tjock slemhinna. Prov tas.”

Det är den första anteckningen i Maja Bryngelsson dagbok som hon skaffade för att dokumentera 2023. Sen gick det snabbt.

– De hittade cellförändringar inne i min livmoder, säger hon när SVT möter henne drygt 1,5 år senare i hennes hus i Örsundsbro mellan Enköping och Uppsala.

”Det skulle bli en bebis 2023 – inte cancer”

Beskedet ledde till fler prover och och den 24 maj kom beskedet att hon hade livmodercancer.

– Tiden mellan provtagning och besked var som en dimma. Jag var rädd för att de skulle behöva operera bort min livmoder och att jag inte skulle kunna bli förälder. Det var ju en bebis det skulle bli 2023. Inte cancer, säger hon.

Ovanlig typ av cancer

Hennes cancertyp är ovanlig. I Majas åldersgrupp pendlar det mellan noll och enstaka fall per år.

Cancern upptäcktes tidigt och hade inte spridit sig. Därför fick Maja möjligheten att pröva en fertilitetsbevarande behandling för att rädda livmodern.

– Jag genomgick den behandlingen under drygt ett halvårs tid. Men till slut fanns det inget alternativ och jag tvingades att operera livmodern.

Förhoppningen för framtiden: Konstgjorda livmödrar

Men drömmen om att bli mamma lever vidare – antingen som fosterförälder eller att adoptera.

– Forskningen går framåt och mycket kan hända på några år, säger hon.

SVT har träffat Edina Sehic, forskare inom regenerativ medicin vid Uppsala universitet. Hon var tidigare med i en forskargrupp vid Göteborgs universitet som har som mål att ta fram konstgjorda livmödrar av bland annat stamceller.

– Förhoppningsvis kan man reparera en skadad livmoder om tio år och om uppskattningsvis 15 år skulle vi kunna ersätta en hel livmoder. Men det är för tidigt att slå fast nu då det behövs mer forskning, förklarar hon.

Cancern stannade under 2023

”28 december. Operationen är gjord.”

”30 december. Jag är utskriven och mår bra.”

Så lyder de sista i anteckningarna för 2023 i Majas dagbok.

– Cancern stannade under 2023 och det är jag glad för. I år ser jag fram emot att fira en riktig jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.