• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Majoriteten säger ja till köp av Stattomten

Uppdaterad
Publicerad

I dag tog Enköpings kommun ett första steg mot att köpa tillbaka Stattomten av byggbolaget PEAB för 11 miljoner.

Plan-, mark- och exploateringsutskottet beslutade att förorda ett framförhandlat köpeavtal med byggbolaget.

Men det var inget enigt utskott som fattade beslutet.

Majoriteten, Socialdemokraterna och Nystart Enköping, har förhandlat fram ett avtal om att köpa Statt-tomten av byggbolaget PEAB för 11 miljoner. Peab köpte tomten år 2000 för 750 000 kronor från ett konkursbo.

På onsdagen kom ärendet upp på plan-, mark- och exploateringsutskottets möte, där man skulle besluta om man skulle förorda köpeavtalet och skicka frågan vidare till kommunstyrelsen.

Majoriteten, S och NE, sa ja. Oppositionen, Moderaterna och Centern, reserverade sig mot beslutet.

– Det är en fysisk och mental skamfläck i Enköping som vi måste ordna till. Den här delen av Enköpings centrum är så strategisk så vi vill få tillbaka den fulla rådigheten över vad som ska byggas på tomten, säger kommunalrådet Anders Wikman (NE).

– Köper vi tomten så gör vi en risktagning som vi tycker är onödig. Utöver köpeskillingen så handlar det om kostnader på 25 miljoner för utgrävning innan man kan bygga något. Vi tycker att beslutet tas på för lösa grunder, man borde tänka till vad man vill göra med marken innan man köper tillbaka den, säger oppositionsrådet Ingvar Smedlund (M).

Innan kommunen kan köpa tillbaka Statt-tomten så ska både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige behandla ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.