• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Man klämdes ihjäl på jobbet – företagare åtalas för grovt arbetsmiljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 4 februari förra året som en man i 30-årsåldern förlorade livet när han skulle lossa en maskin från en släpvagn. Drygt ett år efter olyckan väcks nu åtal mot arbetsgivaren.

Enligt åtalet orsakades olyckan av att det var fel på rampens fjäderkonstruktion. I stället för att fällas kontrollerat och långsamt så föll rampen okontrollerat på mannen som klämdes till döds.

Arbetsgivaren, en man i femtioårsåldern, hade vid tillfället arbetsmiljöansvaret för det arbete som skulle utföras av en underentrepenör till dem som har verksamhet vid Vedyxatippen den här dagen. Enligt åtalet så skulle han ha tagit rampen ur drift, alternativt ha skapat rutiner för hur den defekta rampen skulle kunna användas utan livsfara.

”Om ovan angivna åtgärder vidtagits hade olyckan med hög grad av sannolikhet inte inträffat”, står det i åtalet.

Enligt åtalet är brottet grovt efter som arbetsgivaren medvetet tagit en stor risk och ”gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag”.

”Ingen ska behöva dö på jobbet”

Kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg menar alltså att olyckan kunde ha förhindrats.

– Arbetsgivaren skulle aldrig ha haft den här rampen i drift. Och han skulle inte ha bett den anställda att använda den, trots att han visste att det var fel på den.

Hur bedömer du bevisläget?

– Tillräckligt bra för att väcka åtal, det hade jag inte gjort annars.

Varför är det viktigt att driva den här typen av fall?

– För att ingen ska behöva dö på jobbet.

Arbetsgivaren förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.