Mannen döms till fängelse vid Uppsala tingsrätt. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Man messade barn på Snapchat – fick dem att skicka nakenbilder

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern i Uppsala län döms till fängelse efter att ha utsatt nio barn mellan 7 och 14 år för olika sexbrott.

Han tog kontakt med barnen på Snapchat, Instagram och Tiktok och fick flera av dem att skicka nakenbilder till honom.

Mannen döms till 1 år och 4 månaders fängelse för att ha utsatt nio barn mellan 7 och 14 år för sexualbrott.

Han döms bland annat för flera fall av utnyttjande av barn för sexuell posering – i ett fall grovt – barnpornografibrott och sexuellt ofredande. Han har varit i kontakt med flera av barnen under en längre tid, och brotten har skett mellan 2020 och 2022. 

I de flesta av fallen handlar det om att han tagit kontakt med barnen via Snapchat, Instagram och Tiktok, och sedan fått dem att skicka bilder till honom där de är nakna. Han har även fått ett barn att skicka filmer, och fått ett annat att vara naken under ett videosamtal. 

Säger att han inte minns

Mannen döms även att betala totalt 112 500 kronor i skadestånd till sju av barnen. Ett barn som utsatts för sexuellt ofredande genom textmeddelanden från mannen nekas skadestånd eftersom tingsrätten anser att kränkningen inte var tillräckligt allvarlig. 

Mannen har i flera fall sagt att han inte minns, medan han i andra fall gjort vissa erkännanden då det funnits skriftliga bevis. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.