Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem teorier om varför 90-talister ligger mindre än tidigare generationer. Foto: TT

Studie: Många cancerdrabbade kvinnor har problem med sex

Uppdaterad
Publicerad

Över 60 procent av kvinnor mellan 18 och 39 som drabbats av cancer upplever problem kopplade till sex, visar en ny studie.

– Man känner mindre lust, har smärta och obehag. Beröring kan vara obehagligt, säger Lena Wettergren, professor vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

Att kvinnor som behandlats för cancer skulle ha problem med sexlivet var väntat, berättar Lena Wettergren som är huvudförfattare till studien.

– Men inte till den här nivån, säger hon.

”Önskar lusten tillbaka”

SVT har fått ta del av anonyma citat från kvinnorna som deltagit. En kvinna säger att lusten helt försvunnit:

”Att den är borta....Jag både saknar suget efter sex och känslan av att känna mig sexig. Jag känner stor rädsla för att det aldrig kommer tillbaks.”

En annan säger: ”Jag önskar att jag ska få tillbaka lusten och känna mig ok med min ”nya” kropp och förutsättningar.”

Efter att studien publicerats har Lena Wettergren kontaktats av kvinnor från både Sverige och USA som känner igen sig i studien.

Mest problem för kvinnor med reproduktiv cancer

Det är framför allt kvinnor med bröstcancer, livmoderhalscancer eller äggstockscancer som har problem.

– När vi tittade på med kvinnor med hjärntumör och kvinnor som hade haft lymfom såg vi att de inte hade mera problem än kvinnor som inte haft cancer, det var lite förvånande, säger Lena Wettergren.

Det finns sätt att underlätta sexlivet under en cancerbehandling, hör Lena Wettergren berätta om det i klippet.

Studien

Nästan 700 kvinnor mellan 18 och 39 som drabbats av cancer svarade på enkäten. 60 procent av de som svarade upplever problem kopplade till sex efter ungefär 1,5 år efter att ha fått diagnosen.

Studien visar även att intensivare behandling kan innebära större problem relaterade till sex.

Enkäten riktades till kvinnor med bröstcancer, livmoderhalscancer, äggstockscancer, hjärntumör eller lymfom. Svaren jämfördes sedan med en grupp jämnåriga kvinnor som aldrig haft cancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.