Efter att Maria Eliza Teodorou fött sin son på Akademiska sjukhuset fick hon besök av flertalet barnmorskor som skulle hjälpa henne med amningen. Men smärtan när sonen skulle amma beskriver hon som outhärdlig.
– Det kändes som knivar i bröstvårtorna, säger Maria Eliza Theodorou.
Anmälde BB på Akademiska sjukhuset
Enligt Sveriges kommuner och regioners senaste graviditetsenkät, som grundar sig på siffror från 2022, upplever var femte kvinna som har problem med amningen brister i stödet från vården.
Maria Eliza Theodorou anmälde BB på Akademiska sjukhuset till patientnämnden och fick ett skriftligt svar av sjukhuset.
– Jag grät när jag fick svar, säger Maria Eliza Theodorou.
– Om mamman har upplevt det så är vi såklart inte nöjda. Vi hjälps åt väldigt mycket och har två stycken amningsbarnmorskor hos oss. Amningsrådgivning är någonting vi ständigt jobbar med och vi kan alltid bli bättre, säger Anna Ekenberg Abreu, avdelningschef på BB vid Akademiska sjukhuset.
Kort tungband kan ge smärta för mamman
Maria Eliza Theodorou fick till slut komma till Danderyds öron-, näs- och halsklinik där de klippte tung- och läppbandet på hennes son men då hade han redan vant sig vid flaskan.
Har bebisen ett kort tungband kan det till exempel ha svårt att greppa bröstvårtan och mamman kan uppleva smärta.
– När han hör att jag skakar flaskan kommer han och vill ha mat men jag hade hellre velat att han kom till mig för mat, säger Maria Eliza Theodorou.
I videon: Så svarade Akademiska sjukhuset på Maria Eliza Theodorous anmälan till patientnämnden.
HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR RÅD OM AMNING
Att få amningen att fungera och kännas trygg kan ta upp till en månad eller längre. För att få stöd kan du kontakta BVC, en barnmorskemottagning eller en amningsmottagning.
Den första veckan efter förlossningen kan du kontakta BB. Du kan också få hjälp via Amningshjälpen, en ideell förening som bland annat kan ge personlig rådgivning via en hjälpmamma.
Källa: 1177.se