• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vattenbristen är inte lika stor överallt i de mest drabbade kommunerna, enligt Anders Leijon på Länsstyrelsen. Foto: SVT

Mer regn enda lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu måste det komma regn – mycket regn. Annars blir vattenbristen ett stort problem för Östhammar, Heby och Älvkarleby.

Grundvattennivåerna är fortfarande mycket låga i Uppsala län. Men det är inte vattenbrist överallt i de mest drabbade kommunerna: I Östhammar är Alunda mest utsatt och dit har vatten transporterats från Östhammars tätort.

Läs mer: Ännu en kommun rustar för vattenbrist

Det enda som kan lösa vattenbristen just nu är regn.

– Men det ska till väldigt mycket nederbörd om det ska ha någon påverkan på grundvattnet. Nu är det ju en växtperiod och träd och buskar tar mycket av det regn som kommer, säger Anders Leijon, krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen.

Vad ska ni göra om inget regn kommer?

– Vi kan bara uppmana folk att spara på vattnet.

Låga nivåer hela året

Enligt Sveriges geologiska undersökningar, SGU, kommer det att vara låga grundvattennivåer i större delen av landet under året.

Gästrike vatten, som ansvarar för dricksvattenförsörjningen i bland annat Östhammar och Älvkarleby, ger dock för stunden lugnande besked:

– Vi är inte i något krisläge, men vi uppmanar allmänheten att vara vattensmart, att man tänker på hur man använder vattnet eftersom vi har så låga grundvattennivåer, säger Karolina Stenroth, processingengör på Gästrike vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.