”Vi hoppas i slutändan att det blir färre än 30 som vi behöver säga upp”, säger Magnus Önnestig som är tillförordnad regionchef för Region Mitt. Foto: SVT/MIG

Migrationsverket i Uppsala varslar 30

Uppdaterad
Publicerad

Det är färre personer som söker asyl i Sverige och Migrationsverket måste anpassa sin kostym efter det. I Uppsala kan upp emot 30 tjänster tas bort fram till årsskiftet.

I slutet av januari varslade Migrationsverket i region Mitt 300 av sina 1.100 anställda om uppsägning. För kontoret i Uppsala innebär det att 30 tjänster kan försvinna. Anledningen är att antalet asylsökande har minskat kraftigt och att flera tillfälliga asylboenden därför avvecklas eftersom de inte längre behövs.

– Det gör att antalet som blir kvar i våra system minskar, då behöver vi inte ha lika mycket personal, konstaterar Magnus Önnestig som är tillförordnad regionchef för Region Mitt.

Mottagningsenheten berörs

På Migrationsverket i Uppsala jobbar drygt 200 personer på totalt fem enheter. Två av enheterna jobbar med mottagningsverksamhet och det är framför allt de som berörs av varslet.

– Vi hoppas att i det i slutändan är färre än 30 som vi behöver säga upp. Nu jobbar vi aktivt utifrån de kompetenser personalen har och tittar på hela verksamheten – var har vi behov? Vi har fortfarande väldigt mycket att göra i delar av verksamheten och ska så långt som möjligt försöka omplacera dit, säger Magnus Önnestig.

Framför allt kommer mer krut att läggas på prövningsverksamheten i syfte att få ner handläggningstiderna.

– Just nu får vi kraftsamla våra ekonomiska resurser till de områden där det behövs, säger Magnus Önnestig.

Kritik mot nyanställningar

Läs mer: ”Ren lögn – 15 har redan sagts upp”

Facket ST är kritiskt till att Migrationsverket ändå fortsätter att nyanställa i Stockholm, men Magnus Önnestig tillbakavisar kritiken.

– Så är det, vi har en oerhört stor verksamhetsbredd. Till exempel anställer vi fler jurister och redan anställda jurister som eventuellt behöver omplaceras har förtur. Men vi har också mycket personal som inte kan få alla tjänster som finns inom verket. Därför hamnar vi i en situation där vi både behöver varsla om uppsägning och nyanställa i andra delar av verket samtidigt, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.