Den här veckan håller domstolen förhandlingar i Gimo i ett av landets största miljömål någonsin. Rätten ska avgöra om den metod som SKB föreslagit för slutförvar klarar miljökraven.
– Vi vallas runt här på olika platser av SKB och deras vakter. De visar upp berget där avfallet är tänkt att grävas ner, säger SVT:s reporter Magnus Hellström som rapporterar från rättens besök vid Forsmark.
Tusentals ton använt kärnbränsle ska förvaras i kopparkapslar inneslutna i lera 500 meter ner i urberget. Men miljödomstolen ska även bedöma om bygget kan ske utan att den lokala miljön förstörs. Därför görs i dag ett besök på platsen.
– För vår del är det viktigt att allt går att förstå och att vi kan beskriva platsen och verksamheten på ett bra sätt, säger Niklas Heneryd, platschef i forsmark för SKB.
Ledamöter bussas till Forsmark
Rättens ledamöter, parterna, några åhörare och åtta journalister transporterades i buss från Gimo – totalt cirka 65 personer. Även bussen klassas som rättssal, och journalisterna var förbjudna att kontakta deltagarna under bussresan.
Åsa Lindstrand, ordförande i Opinionsgruppen för säker slutförvaring, OSS var med på visningen. Hon är kritisk till SKB:s utredning.
– Vi tycker inte att utredningen är komplett, det finns mycket kvar att titta på. Det finns mycket som gör att detta är ett tveksamt projekt, säger hon.
Visning skedde på tre platser inom området. Men eftersom det är skyddsområde där fotoförbud normalt råder tilläts bara filmning på två av dessa.
Sällsynt groda måste skyddas
På platsen där slutförvaret planeras finns flera EU-skyddade och rödlistade arter, bland annat gölgroda och orkidén gulyxne. SKB har redovisat hur dessa kan skyddas och hur livsmiljöerna ska kompenseras. Om det räcker blir en fråga för MMD. Dessutom ska rätten bedöma effekterna av byggprocessen när det gäller buller, transporter och avfall.