En nymf av den vanliga fästingen, naturlig längd ca 1,5 mm. Foto: Gary Wife & Thomas Jaenson/Uppsala universitet

Minskning av TBE i länet – trots ökat friluftsliv

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala län har länge, tillsammans med Stockholm och Södermanland, varit hårt drabbat av den fästingburna sjukdomen TBE. Men förra året registrerades bara 27 fall, den lägsta siffran på flera år.

Antalet fästingar har minskat, menar professor Thomas Jaenson vid Uppsala universitet.

– Det finns flera orsaker till det. Bland annat hade fästinglarverna ett dåligt år 2019 då det var ont om smågnagare att suga blod från. De larver som överlevde fick det svårt i juni 2020, då var det torrt och varmt, säger han.

Men förra året var vi ju ute i skog och mark mycket på grund av pandemin, hur kan smittan ändå ha minskat?

– Myndigheterna gick ut med många varningar, och vi tror att folk därmed blev ganska uppmärksamma på riskerna med fästingar och TBE, säger Thomas Jaenson.

Inte sedan 2014 har antalet fall av TBE varit lägre i Uppsala län – då registrerades 19 fall. Totalt i hela landet smittades 278 personer av TBE under förra året. Stockholms län hade flest fall, 71 stycken.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Virus orsakar sjukdomen

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma.

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen sker under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Det finns vaccin mot TBE som har god skyddseffekt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.