Miranda Westerlind från Uppsala bakar Sveriges godaste kladdkaka Foto: Erik Groundstroem

13-åriga Miranda vann kladdkaketävling

Uppdaterad
Publicerad

Lakritskladdkaka med karamelliserade mandlar och flingsalt blev ett vinnande recept vid 2016 års kladdkakerace.

Det är 13-åriga Miranda Westerlind från Uppsala som kammade hem titeln Årets bästa kladdkaka.

– Det var jättekul och jag blev jättechockad, säger en glad Miranda Westerlind efter vinsten till SVT Nyheter.

Älskar lakrits

Kladdkakeracet är en tävling där barn mellan 10 och 14 år tävlar med sina egna kladdkakerecept. Sex finalister hade valts ut av över 150 bidrag. Finalisterna fick baka var sin kladdkaka på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö. En jury korade därefter Miranda Westerlind till segrare.

– Det var första gången jag tävlade med bakning, säger Miranda Westerlind.

Hur kom du på receptet?

– Jag tog det som jag tycker mycket om och jag älskar lakrits. Hallon passar bra till och karameliserade mandlar ger en bra textur, så att det inte bara är mjukt.

”Provbakade flera gånger”

Miranda Westerlind berättar att hon skapade receptet inför tävlingen.

– Jag provbakade receptet många gånger innan finalen.

Juryns motivering var ”Vacker kladdkaka med fina dekorationer. Bra balans mellan smak och textur. God eftersmak och en perfekt vispad grädde”.

Planer på att bli konditor

Segern firades med ett restaurangbesök. I Miranda Westerlinds framtidsplaner finns att bli konditor och vinsten har gett henne råg i ryggen.

– Jag bara älskar att baka och jag känner mig lite mer självsäker nu, säger Miranda Westerlind.

Kommer du att skapa nya recept framöver?

– Det kommer jag säkert att göra. Det är kul att testa nya saker.

RECEPT vinnande kladdkakan

10 bitar

100 g Smör

 2 ägg

 3 dl strösocker

 1 dl mandel

 2 dl vetemjöl

 2 msk lakritspulver

 4 msk kakao

 1 msk vaniljsocker

Karamelliserade mandlar

¾ dl strösocker

 1 dl mandel

 1 msk Smör

 1 tsk flingsalt

1 ask hallon

 2 dl Vispgrädde

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Rör ner ägg och socker i smöret, häll i en bunke. Grovhacka mandlarna och blanda med de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna. Smält sockret i en stekpanna och lägg ner mandlarna. Rör i smöret. Häll upp de karamelliserade mandlarna på smörpapper och strö över flingsalt, låt kallna. Fördela hallon och karamelliserade mandlar på kakan. Vispa grädden och toppa eventuellt med lakritspulver, servera till kakan.

175° över- och undervärme

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.