I en dopningsutredning i mars förra året gick polisen igenom en mobiltelefon – och hittade bilder på vapen, vilket SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat om.
Utredningen ledde fram till en verkstadslokal utanför Uppsala, som man misstänker har fungerat som en vapenfabrik.
Två män häktades, och åtalas nu misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott. Bland annat ska duon ha hanterat minst fem FGC-9-vapen, vilket är 3D-printade k-pistar, samt innehav av en stor mängd vapendelar.
– De här vapnen är utformade för att det ska vara svåra att spåra, säger åklagare Jenny Örn.
Jämfört med andra vapen
Då inga vapen har tagits i beslag har mycket tid lagts på att leta rätt på de fem vapen som syntes på bild och som ska ha provskjutits i verkstadslokalen.
Bland annat har Nationellt forensiskt centrum (NFC) jämfört bilder mot alla 3D-printade vapen som tagit i beslag i andra utredningar.
– Där har vi hittat ett vapen som vi menar är ett av de fem, säger Jenny Örn.
Någon uppdragsgivare eller köpare har inte polisen lyckats hitta.
Även en kvinna åtalas, misstänkt för medhjälp till brott genom att ha beställt och betalat för 20 vapenkit.
Samtliga nekar till brott.
Det här är FGC-9
Vapnet FGC-9 är en semiautomatisk karbinpistol som byggs av 3D-printade plastdelar som sätts samman med legala vapendelar. Det kallas ibland för ”Ghostgun” då det i och med egentillverkningen inte är spårbart.
Förkortningen står för ”Fuck Gun Control 9” och började konstrueras år 2018 i protest mot den reglerade vapenmarknaden. Idag finns ritningar för vapnet att tillgå på internet vilket har gjort det till världens vanligaste 3D-printade vapen.