Kvinna kollar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en betryggande övervakning” – hör kammaråklagaren berätta det senaste om mordet i Hjälstaviken. Foto: Henrik Montgomery/TT

Mordet i Hjälstaviken – flicka släppt ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Flickan som är misstänkt för det så kallade ”Taximordet” släpps ur häktet. Det meddelades under tisdagen då rättegången avslutades. Hon tillsammans med fyra andra tonåringar är misstänkt för mord efter att en man i 25-årsåldern hittades hängd i ett träd i ett friluftsområde.

Den 1 april hittas en man i 25-årsåldern död i friluftsområdet Hjälstaviken i Enköpings kommun.

Mannen är hängd i ett träd och har varit saknad i en dryg vecka.

Mordet i Hjälstaviken

Det är början på en lång och uppmärksammad historia där fem tonåringar, fyra bröder och en flicka, i september åtalades misstänkta för mord.

Fyra av de misstänkta är skrivna i Uppsala län medan en av bröderna, som är under 18 år, är hemmahörande i Södermanlands län.

SVT:s reporter Christoffer Urborn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Christoffer Urborn har fått exklusiv insyn i mordutredningen – i klippet ovan går han igenom fallet. Foto: Pontus Stark/SVT

Skulle ”bara” misshandlas

Enligt åklagarna var mordet en hämnd för ett påstått övergrepp. Det är den mordåtalade flickan som en dryg månad innan mordet polisanmält offret för våldtäkt.

Alla fem misstänkta nekar till brott, men har gjort vissa medgivanden. Bland annat ska den misstänkta flickan i förhör erkänt att hon lurat offret till Hjälstaviken men i tron att han ”bara” skulle misshandlas av bröderna.

I början av oktober startade förhandlingen i Attunda tingsrätt och under 20 rättegångsdagar har händelseförloppet gåtts igenom. Åklagarna yrkar på livstids fängelse för en av bröderna, som är 19 år, och fyra års sluten ungdomsvård för de andra tre misstänkta bröderna samt för den misstänkta flickan.

Misstänkt släpps på fri fot

Under tisdagen avslutades rättegången. Det resulterade i att den misstänkta flickan släpptes ur häktet i väntan på dom. Men de fyra bröderna blir kvar i häktet.

– Hon släpps för att det finns en försäkran om betryggande övervakning av flickan, säger åklagare Moa Blomqvist.

Flickan kommer omedelbart att placeras på Sis-hem.

Dom meddelas 29 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet