Två Uppsalabor berättar om sina sömnvanor under semestern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Semester kan bidra till återhämtning, men inte alltid. Hör i klippet vad som är viktigast för en bra sömn under ledigheten. Foto: William Kvist/SVT

Morgonpigg eller nattuggla? Så förändras Uppsalabornas sömn under semestern

Publicerad

Semestern kan vara ett bra tillfälle att vila ut ordentligt. Många ändrar sina sömnrutiner, men när ledigheten väl är slut kan det bli svårt att lägga sig i tid på kvällarna. Enligt sömnforskaren Christian Benedict är det därför viktigt med regelbundenhet, även under sommaren.

– Det är bra med en lugn sömnfrämjande rutin. Gör något som får dig att slappna av, säger han.

Sommar och ledighet kan vara en möjlighet att återhämta sig från en stressig vardag. Det är lätt att vända på dygnet och stanna upp längre. Men för den som vill säkra en god natts sömn är det viktigt att inte släppa på alla rutiner.

– Man ska undvika att titta på tysk skräckfilm precis innan man ska sova, säger Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala Universitet.

Hur påverkas Uppsalabornas sömnrutiner under semestern? Se svaret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.