• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fredrik Wassberg i Luciakronans vänner ville rusta kronan. Foto: Luciakronans vänner/SVT

Mörkt för Skutskärs luciakrona

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att den skulle sätta Skutskär på världskartan igen. Men eldsjälarnas låga har slocknat, och Skutskärsborna kanske aldrig får se luciakronans ljus brinna igen.

För 16 år sen var Skutskär världsunika. Den jättelika luciakronan som ställdes upp i centrum varje år var världens största, och genom ett upprop i sociala medier hoppades Skutskärsbor att den skulle kunna återuppstå.

Men nu har det tagit stopp.

– Det är med sorg man säger ifrån sig det här, säger Fredrik Wassberg.

Tillsammans med Agneta Hockman startade han uppropet och föreningen Luciakronans vänner som skulle återställa luciakronan till sin forna glans. Men den utdragna processen med kommunen har nu strandat, och de två initiativtagarna har hoppat av projektet.

Oense om kronans plats

– Kommunen kom fram att de skulle välja plats och att de ville att den skulle stå vid resecentrum, men det ville inte vi.

Varför vill ni inte det?

– Planen var att få den på en plats mitt i centrum, där folk passerar varje dag. Att den skulle stå på en plats där man kan samlas, det är ju inget kul att stå och fira lucia vid resecentrum. Om jag ska lägga ner hundratals timmar på luciakronan vill jag kunna se den och njuta av den, och det är en vision jag delar med Agneta Hockman, säger Fredrik Wassberg.

Luciakronan skulle bli midsommarkrans

Under sommaren var det tänkt att luciakronan skulle kläs om till midsommarkrans, och initiativtagarna hade även planer på att arrangera marknader intill luciakronans plats på orten. Men eftersom man inte vill gå med på att låta kommunen besluta om kronans plats, blir det inget nytt ljus i luciakronan, vilket Arbetarbladet var först att rapportera om.

– Det är enormt tråkigt, vi har känt ett motstånd från kommunen ända sen vi startade projektet.

De nära 8 000 kronor som samlats in för projektet kommer att återbetalas till donatorerna, eller skänkas till Barncancerfonden, enligt Fredrik Wassberg.

Kommunen: Vi erbjöd dem att få kronan

Magnus Grönberg (S) är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden och han förklarar att föreningen fick ett erbjudande om att få kronan så att de själva skulle kunna ordna med plats, eftersom det inte gick att komma överens.

– Då skulle de ha fått bekosta plats och montering, och skulle då kunna välja placering själva. Men de tackade nej.

Varför ville ni absolut ha den vid resecentrum?

– Vi tyckte att det var en bra placering där många rör sig och skulle kunna se den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.