Kvinnlig forskare som tittar ner i mikroskop.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blodflödesökning i penis behövs för att både musen och mannen ska få erektion”, säger Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet. I videon berättar hon om varför det behövs fler läkemedel mot impotens i Sverige. Foto: Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Ny studie från Uppsala universitet: Möss med erektion kan hjälpa män med impotens

Publicerad

Tätare erektion ger bättre blodflöde i penis hos möss. Det visar en ny studie från Uppsala universitet och forskare tror nu att resultatet är överförbart till människor. Detta fynd kan bidra till att nya läkemedel mot impotens kan framställas.

– Att finna en potentiellt ny mekanism för nästa läkemedel mot impotens är spännande, säger Mia Phillipson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet.

I den nya studien har forskarna hittat en ny funktion för bindvävsceller. De cellerna kallas för fibroblaster och reglerar blodflödet till penis, vilket är avgörande för erektion. Hos mössen ökade antalet fibroblaster ju tätare erektionerna var.

– Vi har arbetat med sövda möss och reglerat deras erektion. Där såg vi att en ökad frekvens av erektion leder till fler bindvävsceller som i sin tur reglerar blodflödet som möjliggör erektion, säger Mia Phillipson.

Vad innebär det?

– Det visar att man eventuellt kan påverka potensen på ett sätt som inte var känt förut. I längden kan det innebär att nya läkemedel mot impotens kan utvecklas, säger Mia Phillipson.

Liknande för människan

Trots att studien är utförd på möss tror forskarna att liknande mekanismer finns hos människan.

– En blödflödesökning i penis krävs för att både musen och mannen ska få erektion. Dagens läkemedel mot impotens fungerar inte för alla och därför kan det här hjälpa patienter i framtiden, säger Mia Phillipson.

Studien är utförd vid Uppsala universitet och Karolinska Institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.