Näringsministern om kaoset på Arlanda: ”Oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Kökaoset på Arlanda har pågått under en längre tid och i hopp om att det ska minska öppnades ytterligare en terminal på onsdagsmorgonen. Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) kallar situationen för ”oacceptabel”.

– Så här ska vi inte ha det i Sverige, säger han i Morgonstudion.

De långa köerna på Arlanda har fortsatt sedan kaoset under helgen, där incheckning och säkerhetskontroll tog så lång tid att det samlades för mycket personer i byggnaden.

Under pandemin flyttades all trafik till terminal fem, och i höstas öppnades terminal två. På onsdagen återöppnades även terminal fyra och dess tre säkerhetskontrollen, vilka man hoppas ska mildra kaoset.

– Alla måste dra åt samma håll för att lösa den här situationen. Nu börjar semestertrafiken ordenligt och vi ska inte ha det som förra helgen där till och med några människor missade sina flyg. Vi kommer att ha köer i sommar men inte som det har funkat hittills, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Fler behöver säkerhetsklassning

Bolaget Swedavia, som driver Arlanda, ägs av staten och hade i förra veckan möte med näringsdepartementet. Där ska man ha påtalat problemen kring väntetiden för att få personal säkerhetsklassad. Uppskattningsvis är det 130 personer som väntar på att bli godkända.

– Vi kan aldrig tumma på säkerheten. Bakom kontrollen får det aldrig vara några oegentligheter, för då kan flygen vara i fara, därför kan vi inte sänka säkerhetskraven, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Swedavia: Vi har förutsett situationen

Charlotte Ljunggren, marknadsdirektör på Swedavia, förstår kritiken som har riktats mot bolaget. Men hon håller inte med om att Swedavia inte förutsåg situationen, snarare tvärtom. De var ”tidiga på bollen” att rekrytera ny personal för att stärka upp inför den ökade efterfrågan, menar hon.

– Nu befinner vi oss i en extraordinär situation och den här situationen har vi förutsett. Flygplatserna är normalt ett väloljat maskineri men vi startade upp med en enorm kraft, vilket gör att vi behöver rekrytera väldigt många nya medarbetare – och det gör vi också.

I klippet ovan berättar han mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.