Tidigare anställda på internetapoteket Apotea i Morgongåva kommer med kritik mot dåliga arbetsvillkor. Men vd:n tillbakavisar den bilden.

Nätapotek kritiseras av tidigare anställda

Uppdaterad
Publicerad

Korta arbetskontrakt, övervakade toalettbesök och konstant stress. Flera tidigare anställda på internetapoteket Apotea i Morgongåva vittnar om dåliga arbetsvillkor.

Genom att sälja apoteksvaror på nätet har Apotea blivit en framgångssaga och på lagret i Morgongåva råder det febril aktivitet när SVT Nyheter Uppsala kommer på besök. På mindre än fem år har företaget etablerat sig som en av de stora näthandlarna och omsätter runt en miljard per år. Men nu kommer kritik från flera tidigare anställda som tycker att man utnyttjar ung arbetskraft på olika sätt.

– Det fanns aldrig ett slut där, gjorde jag det de bad mig om så fanns det alltid mer. Någonstans väntar man sig att man ska kunna luta sig tillbaka och psykiskt kunna sätta sig men det gick inte. Det var jobbigt, säger Robin, före detta anställd på Apotea.

Tillbakavisar kritiken

Men Apoteas vd Pär Svärdson har en annan bild.

– Vi har precis som alla andra tydliga raster och luncher och utöver det så har vi självklart möjlighet att ta paus, det är ju till och med svensk lag, säger han.

Korta kontrakt

Robins första kontrakt på företaget var på två veckor. Hans andra kontrakt också, och sen fick han ett månadskontrakt. Varje gång fick han reda på i sista stund om han fick nytt erbjudande om jobb eller inte. Ett par tidigare medarbetare berättar om liknande erfarenheter, men de vill inte ställa upp på intervju.

– Efter de där två veckorna så vet du inte om du kommer att gå vidare eller inte, det beror på om de har ditt anställningsavtal eller inte i handen. Har de inte det och inte kommer ut till dig så har du inte gått vidare, säger Robin.

Han berättar att kontrakten delades ut öppet inför alla. Så den som inte fick något nytt kontrakt fick reda på det när alla såg på. Men efter tre kortare kontrakt valde Robin att säga upp sig.

Ny rekrytering

Pär Svärdson säger att kontrakten inte ska delas ut öppet inför alla på företaget, men kan inte svara på om det hänt någon gång. Men företaget har nu backat efter kritiken och gjort om sina rutiner för att få bort de korta kontrakten.

– Vi har gjort om rekryteringsprocessen, där vi nu ställer mycket tuffare krav för att komma in men där vi bättre matchar kompetens mot  person för att på så sätt minska risken för att vi måste skiljas från medarbetare som inte följer kraven. Det har vi gjort för att bli av med korta kontrakten, säger Pär Svärdson.

Innan årsskiftet hade Apotea inte något kollektivavtal, men från och med januari har de tecknat ett med Handels.

– Vi är ett ungt företag och vi har fört en dialog med Unionen och för  några månader sedan tecknade vi kollektivavtal. Vi har följt det och nu tecknar vi det. Det är ingen stor grej, säger Pär Svärdson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.