Eva Mörk, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och medlem av Nobel-kommittén, anklagas för forskningsfusk av professor på Stockholms universitet. Foto: Montage

Nobel-professor anklagas för forskningsfusk

Uppdaterad
Publicerad

En forskargrupp på Uppsala universitet ledd av bland andra professor Eva Mörk som sitter i Nobelkommittén anklagas för forskningsfusk.

Forskargruppen anklagas för att ha plagierat uppsatser och förvanskat forskningsresultat.

– Jag känner mig orättvist anklagad. Jag är inte det minsta orolig för att vi ska få kritik, säger professor Eva Mörk till SVT Uppsala.

Forskargruppen består av universitetslektor Karin Edmark och doktor Heléne Lundqvist på Stockholms universitet, och professor Eva Mörk och professor Matz Dahlberg på Uppsala universitet.

Båda Uppsalaprofessorna är ansedda och välmeriterade nationalekonomer.

Eva Mörk, professor i nationalekonomi, är bland annat medlem i Nobelkommittén, och var den första kvinnan att få dela ut Nobelpriset i Ekonomi – någonsin.

Plagierade professor

Anklagelserna om forskningsfusk kommer från ekonomiprofessor Per-Pettersson-Lidbom vid Stockholms universitet och rör tre uppsatser som forskargruppen har tagit fram och fått publicerade.

Läs mer: Här är anmälan om forskningsfusket

Läs mer: Här svarar forskargruppen på anklagelserna

I ett fall menar Per Pettersson-Lidbom att en hel sida i uppsatsen är kopierad från en uppsats skriven av just professor Per Pettersson-Lidbom 2006. Utan källhänvisning.

I de två andra fallen menar Per Pettersson-Lidbom att forskargruppen har har utelämnat stora delar av forskningsmaterialet som inte stödjer gruppens slutsats, och att man därmed har förvanskat resultatet.

– Man har bland annat undersökt viljan att omfördela offentliga medel under perioder med stor invandring, och man har hämtat underlaget från valundersökningar mellan åren 1985-1994. Problemet att man har selekterat så grovt i underlaget, och helt valt bort uppgifter som motsäger och omkullkastar deras resultat. Det menar jag är att förvanska resultaten, säger Per Pettersson-Lidbom till SVT Uppsala.

Ett första arbetsmaterial

– Det är rätt att det fanns med en sida som beskrev en statistisk metod från hans uppsats, men det var i ett första arbetsmaterial avsett för ett internt seminarium på institutionen, och inte avsett för citering. Efter att Per Pettersson-Lidbom påpekat detta bad vi om ursäkt, och i den slutgiltiga versionen finns det inte med överhuvudtaget eftersom metoden inte var tillämplig, säger Eva Mörk, och fortsätter:

– När det gäller anklagelserna om att vi har undanhållit uppgifter så håller jag inte med. Vi använde en statistisk metod som gjorde att vi inte kunde använda alla uppgifter, säger Eva Mörk.

Per Pettersson-Lidbom har jobbat under flera år med att granska forskargruppens arbete, och han menar att det påstådda fusket är allvarligt.

– Det är ungefär som vid Macchiarini-fallet. Hade man låtit sig nöja med att patienten hade överlevt operationen utan att tala om att patienten faktiskt dog två veckor senare så får man ju två helt olika bilder av hur framgångsrikt resultatet är. Att selektera i materialet som den här forskargruppen har gjort ger en helt missvisande bild och är inte representativt för hur folket tycker i den här frågan, säger Per Pettersson-Lidbom.

Per Pettersson-Lidbom har begärt att både Stockholms universitet och Uppsala universitet ska anmäla misstankarna om forskningsfusk till Centrala Etikprövningsnämnden, vilket universiteten nu har gjort.

– Jag har aldrig gjort något liknande, men jag misstänker att det kommer dröja rätt lång tid innan nämnden kommer med sitt yttrande.

”Anmälan obefogad”

Eva Mörk låter illa berörd när SVT Uppsala pratar med henne.

– Jag tycker att den här anmälan är helt obefogad, och jag hoppas att vi får en rimlig och rättvis bedömning av Centrala Etikprövningsnämnden.

Forskargruppen har nu fått svara på anmälan.

– Ja, vi har svarat på allt, och jag är inte det minsta orolig för att vi få kritik av nämnden, säger Eva Mörk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.