Så påverkas skolelever under fastemånaden ramadan

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen startar fastemånaden ramadan. För många muslimer innebär högtiden att man avstår från att äta och dricka under dygnets ljusa timmar. Och på vissa skolor upplever lärare att elever kan ha svårt att koncentrera sig under fastan.

På Valsätraskolan i Uppsala förbereder sig flera av skolans elever inför den stundande högtiden ramadan, som för vissa innebär att man fastar under 30 dagar.

Nona Elfaki, 14 år, är en av dem som väljer att fasta.

Uppsala

– Man blir ju trött när det är skola, fast det känns ändå bra för man får ju under en månads tid känna hur folk känner sig som har det sämre, säger hon.

Lärare har kontaktat föräldrar

Det har funnits tillfällen under tidigare fastemånader då lärare på Valsätraskolan tyckt att det påverkat elever negativt. Det berättar skolans rektor Tomas Rylander.

– Jag vet att lärare och personal har ringt hem till föräldrar. Men det har inte blivit svåra samtal utifrån vad jag har hört, säger Tomas Rylander, rektor Valsätraskolan.

Men han betonar samtidigt att det är viktigt att samtalen görs med respekt.

– Då får läraren helt enkelt ta kontakt med föräldrarna och höra hur ser ni på det här. Och så försöker vi säga att vi tycker att det är bra om eleven gör det man ska göra i skolan, säger han.

”Det är coolt”

En annan elev på Valsätraskolan som bestämt sig för att fasta är Rajaa Abu Hajaj, 14 år. Precis som Nona Elfaki känner hon sig stolt och glad över att få prova på att delta i fastemånaden.

– Förra året började lite halvt, det här året ska jag ta i mer på riktigt. Det känns kul att jag ska få uppleva det här. Jag tycker att det är coolt, säger hon.

Men hon understryker också att det kan komma dagar då hon blir tvungen att bryta fastan, till exempel vid prov eller idrottsdagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet