Adam Skytt och Anton Zetterholm framför två EPA-traktorer. Foto: Privat

EPA-traktorförare i uppror – vill ha mer förståelse

Uppdaterad
Publicerad

Anton Zetterholm har kört en EPA-traktor sen förra sommaren. Han tycker att det har blivit mer obefogad kritik från allmänheten, vilket han menar tar både tid och energi. Nyligen fick han nog – och valde att säga ifrån.

Anton Zetterholm, 15 år, bor i Tierp kör EPA-traktor. Han är en av de omkring 20 förarna som utgör de bilburna ungdomarna som finns ute i Tierp – och som till vardags brukar vara ute och köra sina fordon både på fritid och vid transport.

På den senaste tiden har han upplevt en allt hätskare ton gentemot den grupp som han företräder. För att råda bot på detta valde han i dagarna att skriva ett inlägg i den lokala Tierpsgrupp som finns på Facebook.

– Våra fordon är hundra procent lagliga och de flesta är nybesiktigade, säger han.

”Dra inte alla över en kam”

Inlägget gick ut på att boende i Tierp inte skulle dra alla förare över en kam. Han uppmanade också personer som hade åsikter om dem att kontakta dem direkt för att lösa eventuella problem. Inte ringa polisen som han menar har skett vid flera tillfällen.

– Jag har stannats kanske tio gånger på bara några månader. Om jag ska åka till tågstationen och har bråttom tar det bara tid att behöva bli stoppad i ungefär tio minuter.

Han tror att det finns fördomar hos folk mot personer som kör EPA-traktorer. Fördomar han själv tycker är helt obefogade.

– Vi försöker också att hålla en låg ljudnivå när vi kör sent och vi vill sköta oss.

”90 kilometer i timmen”

Kommunpolis i Tierp, Kjell-Åke Ederyd, uppger dock att det till och från har uppkommit problem i kommunen.

– Jag kan ha förståelse för om man som vanlig bilist blir irriterad på om man i 90 kilometer i timmen blir omkörd av en EPA. Det handlar också om säkerhet. De är inte byggda för de hastigheterna, säger han.

– Vi och mina vänner kör försiktigt på vägarna, säger Anton Zetterholm.

”Super inte”

Vidare hävdar Anton Zetterholm att de som grupp är lugnare än andra.

– Vi mekar i garaget istället för att festa och supa. Jag förstår verkligen inte. Jag vill att polisen ska prioritera annat som händer – inte det här, säger han vidare.

Kommunpolis i Tierp, Kjell-Åke Ederyd, håller med om den bilden.

– Ja, det är också min bild. De brinner för sitt intresse.

Men att det skulle handla om någon typ av punktmarkering av gruppen slår han ifrån sig.

– Nej, vi har inga sådana insatser. Vi stannar dem i vanlig ordning som alla andra trafikkontroller. Det rör sig inte om något speciellt.

Registreringsskylt

Om boende i Tierp mot förmodan känner sig nödgade att ringa polisen uppmanar Anton Zetterholm att personer snarare ska rikta in sig på registreringsnummer istället för fordonstyp.

– Många av våra traktorer har samma färg och modell. Jag hoppas att det blir en förbättring, för det här är inte roligt för någon och tar mest tid just nu, säger han.

– Vi är en grupp motorintresserade ungdomar som har en gemenskap, och den gemenskapen vill vi behålla, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.