• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fåren har längtat sedan i höstas efter att få komma ut på grönbete. Foto: SVT

Nu flyttar fåren in vid Slottet

Publicerad

Femton tackor släpptes i förmiddags ut i en hage vid Slottet. De har nu i uppdrag av kommunen att beta ned gräs och sly i stan.

– Mina tackor har väntat på det här sedan i oktober, så de är väldigt lyckliga nu berättar ägaren Vilhelm Nilsson.

Två veckor har de på sig att röja undan bland buskar och snår på rullstensåsen, innan de körs iväg till Gottsunda för att göra sin samhälleliga plikt där någon månad. I slutet av sommaren återvänder de sedan en sväng till Slottet innan de åker hem till Hågadalen igen.

Det här är ett samarbete mellan fårbonden Vilhelm Nilsson och Uppsala kommun för att få till en billigare röjning av slottsområdet. Tackorna tjänar tillsammans under en sommar en lön på cirka 30 000kr som kommunen upphandlat fram med fårägaren.

– De gör ett viktigt jobb. Det är varierad vegetation i hagen i city och det skulle bli både dyrare och svårare att klara av hanteringen utan tackorna, berättar Vilhelm Nilsson.

Fåren är av rasen Gutefår som är Sveriges äldsta lantras. Särskilt med den rasen är att även tackorna har ganska stora horn.

Är fåren sällskapliga?

– Njae, de har en naturlig skygghet, men vissa är lite keliga. Det är ju individuellt såklart men ska man ha djur i stadsmiljö känns det tryggt för mig som ägare att fåren håller lite distans.

Har de några namn?

– Nej tyvärr inte, men folk får gärna komma med förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.