Från och med 1 juli är det slutrökt på platser som på uteserveringar, vid hållplatser och i lekparker.

Nu gäller nya tobakslagen – hårdare krav på rökare och återförsäljare

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 1 juli, träder den nya nationella tobakslagen i kraft. Det innebär ett förbud mot rökning på många platser i Uppsala där det tidigare varit tillåtet. De som säljer tobak måste också söka om sina tillstånd.

Tobakslagen innebär en rad förändringar. Det blir förbjudet att tända en cigarett på många allmänna platser – som till exempel på uteserveringar, busshållplatser, lekplatser och i anslutning till entréer.

– Passiv rökning bidrar till ohälsa och många är känsliga för tobaksrök. Lagen handlar om att det ska vara en rättighet att slippa utsättas för tobaksrök när man exempelvis går in och ut från ett trapphus eller besöker en restaurang, säger Tobias Johansson, avdelningschef för livsmedelskontroll på Miljöförvaltningen i Uppsala kommun.

Krav på ordnad ekonomi för att sälja tobak

Förutom att det nu är slutpuffat på många offentliga platser, innebär tobakslagen också nya regler för återförsäljare. De som vill sälja tobak måste nämligen ansöka om tillstånd hos kommunen, som gör en lämplighetsprövning. I det nya regelverket finns bland annat krav på att den som säljer tobak måste ha ordnad ekonomi. Kommunen kan också hämta ut information om personerna från Skatteverket eller belastningsregistret.

I klippet ovan kan du se vad Uppsalaborna tycker om att det blir förbjudet att röka på många platser i staden.

Nya regler gällande tillstånd för tobaksförsäljning

– Återförsäljare som har tillstånd att sälja tobak innan 1 juli måste ansöka om nytt tillstånd hos kommunen senast den 31 oktober i år. Försäljningen kan pågå som vanligt under den tiden.

– De som vill börja sälja tobak efter 1 juli måste ansöka om tillstånd hos kommunen i enlighet med det nya regelverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.