Rättegången hålls av utrymmesskäl i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Foto: SVT

Nu startar rättegången om Hjälstamordet

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 april hittas en 26-årig man död i friluftsområdet Hjälstaviken i Enköpings kommun. Fem unga personer ställs nu inför rätta, misstänkta för att ha mördat mannen. SVT är på plats i Attunda tingsrätt under tisdagen och rapporterar från rättegången.

Följ vår direktrapportering från rättegången om mordet i Hjälstaviken

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hej och välkommen till vår direktrapportering från rättegången om mordet i Hjästaviken!

Förhandlingen i Attunda tingsrätt inleds under tisdagen och i dag ska parterna lägga fram den bevisning som finns i fallet.

I den här videon sammanfattar vår reporter om hur mordet ska ha gått till.

I videon nedan vår reporter Elsa Sandin på plats i Attunda tingsrätt.

A • Kommer liverapporteringen avbrytas när media kastas ut p.g.a stängda dörrar? Hur länge gäller f.ö stängda dörrar? Är det hela rättegångens 20 dagar eller kommer allmännheten få ta del av vissa delar?

Ja nu kommer vi tyvärr avsluta rapporteringen eftersom vi inte får vara kvar. Det gäller under hela rättegången framöver, alltså sakframställan, förhör och så vidare.

Paus

Nu är det 15 minuter paus i förhandlingen. Efter pausen kommer det bli stängda dörrar, och media och åhörare inte får vara kvar längre. Vårdnadshavare till de åtalade tonåringarna får däremot stanna. Beslutet gäller för resten av rättegången, alltså inte bara i dag.

Så därmed avslutar vi den här rapporteringen, tack till er som följt oss!

Övergrepp i rättssak

Nu diskuteras övergrepp i rättssak, som åklagare Moa Blomqvist berättar om. Det handlar i korthet om en person som har hotat och misshandlat ett vittne som pratat med polisen, då personen velat veta vad vittnet berättat för polisen.

Ingen av dessa personer är här idag, men enligt försvarsadvokaten nekar den misstänkta.

Jajja • Hur ser dagordningen ut?

I dag är det bara sakframställan på schemat, det vill säga att parterna lägger fram bevisen. För hela rättegången finns en omfattande planering, den beräknas pågå i 20 dagar.

/Lotta, redaktör

Richard • Varför är ni inte tydliga med motivet till mordet?

Vi har berättat om det tänkbara motivet här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/mordmisstankt-anmalde-offret-for-valdtakt-polisen-lade-at-sidan--cf6mym

Under själva rättegången har det inte framkommit något om det ännu.
/Lotta, redaktör

Skadestånd diskuteras

Nu diskuteras det att de tilltalade ska betala skadestånd på över 100 000 kronor. Alla bestrider yrkandet på skadestånd, och vill alltså inte betala.

Även vårdnadshavarna får frågan från domaren om de är villiga att betala, men de skakar på sina huvuden.

Jajja • Lite seg liverapportering när det är 10+ minuter mellan varje inlägg!

Det är ganska mycket diskuterande i rättssalen om detaljer och om själva förhandlingen som tar lite tid, men vi uppdaterar så fort det finns något intressant att berätta.
/Lotta, redaktör

Renault • Vad innebär stängda dörrar? Vilka går befinna sig i rättsalen?

Det innebär att inga anhöriga eller media får medverka. Endast de som är tilltalade eller parter i målet. Med parter menas exempelvis målsäganden eller vårdnadshavare till de tilltalade, eftersom majoriteten är under 18 år.

Inställningarna från de tilltalade

Nu går domaren igenom de tilltalades inställningar, från min högra sida till min vänstra. Den yngsta brodern får börja, och försvarsadvokaten meddelar att han förnekar gärningen i sin helhet. Raden fortsätter med resterande bröder vars försvarsadvokater säger samma - de alla förnekar brott och har inget att säga i övrigt.

Den äldsta brodern som ska ha tillförskansat sig bland annat rep och tagit med sig till Hjälstaviken nekar även till det.

Flickan nekar även hon till brottet, men medger att hon har stämt träff med målsäganden, men inte i syfte att beröva honom livet.

De tilltalade har inte planerat gärningen, och heller inte begått mordet, enligt försvaret.

Ansvarsyrkanden

Nu pratar åklagare Lina Elfwing:

- [De misstänkta] har tillsammans och
i samråd efter noggrann planering genom hängning/strypning berövat [offret] livet.

Nu går åklagare Lina Elwing igenom särskilda yrkanden, bland annat vilka föremål som beslagtagits som ska återlämnas eller bestå tills domen kommer. Det handlar om allt från kläder, till mobiltelefoner, en personbil och rep som misstänks ha använts vid mordet.

0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet