Sivia torg i centrala Uppsala ska rivas. Foto: SVT

Nu töms Sivia torg – ska bli ett nav i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Sivia torg ska göras om till en ny mötesplats för Uppsalabor och besökare. Om allt går enligt planerna ska här byggas både hotell, konferensanläggning, restaurang, takbar och spaanläggning. Allt ska vara klart 2024.

De sista hyresgästerna flyttade ut i augusti och nu töms byggnaden – ett första steg mot att göra om torget till ett nytt nav i Uppsala.

– Vi vill ta tillvara platsens fulla potential, säger Fredrik Mässing, delägare och den som ska leda omvandlingen.

Enligt honom har utflyttningen gått bra, hyresgästerna har fått olika erbjudanden.

Men hur ser du på att satsa på hotell  och konferens i coronatider, när människors sätt att arbeta kan förändras med mer jobb hemifrån?

– När det här står klart 2024 räknar vi med att det finns en efterfrågan, säger Fredrik Mässing och lyfter fram att verksamheten ska komplettera Uppsala konsert och kongress.

Tömning pågår. Flera containrar står uppställda för att ta hand om lösa inventarier. Foto: SVT

Kommunalrådet: ”Projektet behövs”

Även kommunalrådet Erik Pelling (S) ser fram emot den nya inriktningen:

– Det här har inte varit någon trygg plats, det här projektet behövs för att utveckla Uppsala.

Efter tömning av kvarteret väntas rivning. Målet är sedan att planerna ska gå ut på så kallat samråd, så att berörda får en chans att tycka till.

Fredrik Mässing kan inte säga hur mycket ägarna investerar i projektet, men det rör sig om flera hundra miljoner kronor.

Klippet: Häng med till Sivia torg och hör mer om planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.