Foto: SVT

Ny fiskväg ska öka beståndet i Hjälstaviken

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli lättare för fiskbeståndet i Mälaren att ta sig upp för att leka i Hjälstaviken. Länsstyrelsen har långt framskridna planer på att anlägga en konstgjord fiskväg vid Hjälstavikens utlopp.

Vid fördämningen vid Hjälstvikens utlopp har fiskarna haft det svårt att ta sig upp för att leka på vårkanten. Nu planerar länsstyrelsen att underlätta parningsprocessen genom att anlägga en konstgjord bäckfåra till fiskarna.

– Det är viktigt för Mälarens fiskbestånd, det finns en EU-lagstiftning som säger att man ska försöka se till att fisk kan simma i sina lekområden, säger Lennart Nordvarg, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen. 

Mer lekande fisk

Det är framför allt gädda och abborre som vill ta sig upp för att leka i Hjälstavikens grunda, varma och näringsrika vatten.

Vad kommer vi se för skillnader i Hjälstaviken?

–  Det är mer en känsla kanske, att man vet att här kan fisk komma upp och att man kan se lekande fisk på strandängarna på ett annat sätt än vad man gör i dag, säger Lennart Nordvarg.

Del av större satsning

Vissa förhandlingar återstår, men fiskvägen är tänkt att går en tomt och upp till en damm för att sedan ansluta till utloppet. Det hela ingår i en större satsning som länsstyrelsen gjort på Hjälstaviken. Bland annat rör dig som om handikappanpassning i delar av området och portabla fågeltorn..

– Lyckas vi göra den här fiskvägen så blir det pricken över i:et. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.