Bröstcancer kan upptäckas utan kirurgiskt ingrepp enligt den nya metoden. Foto: TT

Ny metod för bättre behandling av bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare ny forskning vid Uppsala universitet kan bröstcancer lättare upptäckas och diagnostiseras utan kirurgiskt ingrepp.

Det nuvarande tillvägagångssättet för att upptäcka bröstcancer grundar sig idag mestadels i vävnadsprover. En behandling som är dyr och innefattar kirurgiska ingrepp på patienten.

Tack vare en ny studie gjord vid Uppsala universitet, som publicerats i tidskriften Theranostics, har man nu kommit fram till att det finns skonsammare metoder som kan upptäcka cancern på lika bra, om inte bättre sätt. Metoden grundar sig i bildanalys och innefattar därmed inget kirurgiskt ingrepp.

Drabbade kvinnor undersöktes

Studien gjordes på 16 kvinnor under pågående behandling av metastatisk bröstcancer. 12 hade diagnosticerats med HER2-positiv modertumör (human epidermal growth factor receptor type 2), medan fyra var HER2-negativa. Samtliga undersöktes med en kombinerad PET/CT-metod (bildanalys) med en ny spårmolekyl för att identifiera HER2-metastaser.

Tillfredsställande resultat

Resultatet visade att halten av HER2 i metastaserna mättes korrekt med den nya metoden och alltså fungerar tillfredställande. Dessutom fann man att halten HER2 i metastaserna i en del fall skilde sig från modertumören, vilket ledde till justerad behandling.

”Den nya metoden kan komma att ersätta invasiva vävnadsprov inom en snar framtid. Vår studie ledde till att två patienter påbörjade och en patient avslutade HER2-riktad behandling”, skriver Jens Sörensen, forskare och adjungerad professor vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna planerar nu en större studie för att säkerställa resultaten. Den gjorda studien är helt finansierad av anslag från Cancerfonden och Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.