• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Studien som gjorts är den största av sitt slag, enligt forskarna. Foto: TT

Ny studie: Amning förebygger inte allergi och astma

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från Uppsala universitet visar att problem med astma och allergier inte kan förebyggas med amning. Studien är den största i sitt slag med självrapporterad data från 330.000 personer.

Huruvida amning förhindrar allergier och astma har debatterats under en lång tid i forskningsvärlden. Vissa studier visar att amning är förebyggande, andra den totala motsatsen.

Den nya studien från Uppsala universitet är den största i sitt slag och har självrapporterad data från 330.000 personer i Storbritannien kring deras amning.

– Studien visar att allergier och astma inte kan förebyggas med amning. Vi kan även se att personer som blivit ammade som barn har en större risk att utveckla hösnuva och eksem, säger Weronica Ek, forskare vid Uppsala universitet.

Weronika Ek. Foto: Privat

”Viktigt att vi får en korrekt bild”

Weronica Ek hoppas nu att studien bidra till ökad förståelse, och att den kan påverka den aktuella bilden av amningens koppling till allergier och astma.

– Jag hoppas att studien gör så att nyblivna föräldrar kan få en korrekt bild av fördelarna med amning. Amning är jättebra, det finns det flera studier som visar. Men det är också viktigt att vi får en korrekt bild av vad det är som är bra, säger Weronica Ek.

Viktigt om studien

Forskarna har analyserat självrapporterad data från över 330.000 medelålders personer från Storbritannien, och studien är den hittills största i sitt slag.

Studien visar även att hög socioekonomisk status är kopplat till lägre risk för astma men högre risk för hösnuva.

Forskarna anser att det är viktigt att påpeka att den aktuella studien är en populationsbaserad studie. I sådana studier kan det alltid finnas bakomliggande faktorer som forskarna inte har information om, men som är den egentliga orsaken till de hittade sambanden. Till exempel, så kan mammor som själv är sjuka, ha fått rådet att antingen amma eller inte amma, vilket kan påverka resultaten av studien.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.