PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom. Det är ett tillstånd som uppstår innan menstruation och kan leda till bland annat ångest och ilska. Det finns vissa läkemedel mot detta, men de fungerar inte för alla. Nu hoppas forskarna på Uppsala universitet kunna skapa en ännu bättre lösning för de som har PMDS.
– Vår studie hoppas kunna hämna den hormon som skapar problemen för kvinnor med PMDS, det vill säga gulkroppshormonen eller progesteron som det också heter, säger Inger Sundström Poromaa, som är en av dem som driver studien på universtietet.
Hur ser resultaten ut?
– Vi är fortfarande i en testfas, så det är svårt att säga någonting i nuläget, utan det här kommer behöva prövas om och om igen, innan det kan bli ett läkemedel.
Hur lång tid kan den processen ta?
– Det är svårt att säga, men ett par år kan man nog räkna med iallafall, säger hon.
Inget botemedel
Det finns i dag inget botemedel för PMDS, det finnas endast läkemedel som kan lindra symptomen. Det nya läkemedlet som testas i studien hoppas nu nå grundorsaken av PMDS och lindra alla symptom.
– Problemet med alla lindra alla symptom är att det man måste göra en hormonell behandling, och alla hormonella behandlingar får någon typ av bieffekt, så det är problemet vi står inför just nu, säger Inger Sundström Poromaa.
Kontakta vårdcentralen om man tror sig ha PMDS
Hur vet man om man har PMDS?
– Det finns egentligen inget rakt svar på den frågan. Man måste känna efter själv och se vilka kopplingar till olika symptom som man kan tänkas ha. Om man då tror sig ha PMDS så kan man kontakta sin vårdcentral för att få hjälp, säger Inger Sundström Poromaa.
Hör Inger Sundström Poromaa berätta mer om studien i klippet ovan.
Detta är PMDS
Symtomen vid PMDS är oftast psykiska och kan vara så svåra ett de liknar en depression eller ångest men vid PMDS försvinner de besvären nästan genast när mensen kommer igång.
PMDS påverkar hela tillvaron mycket och kan bland annat göra att du hamnar i konflikter eller att du vill vara i fred och undviker att umgås med andra.
Ungefär tre till fem procent av alla som har mens har PMDS.
Källa: 1177.se