En person sitter på en soffa i ett kontorsutrymme, med händerna knäppta och blickande ner. Bordet i förgrunden är reflekterande och bidrar till en modern atmosfär i rummet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en gråzon, och hamnar mellan att vara en positiv upplevelse och ett övergrepp.”, säger forskaren Carolina Överlien. Foto: Pontus Stark/SVT

Ny studie: Unga osäkra på gränser vid sex

Publicerad

Många ungdomar har inte koll på var gränser ska dras i samband med sex och sexuellt våld bland unga är vanligare än vad man kan tro. Det säger forskaren Carolina Överlien som genomfört en ny studie på ämnet.

– Det handlar om en gråzon om var man ska dra sin gräns och om det behöver unga tjejerna prata med vuxna, säger hon.

Carolina Överlien är professor i genusrelaterat våld och hälsa på Nationellt centrum för kvinnofrid. Hon har bedrivit en studie om ungdomars attityder till samtycke och våld vid sex, främst inom relationer. Där intervjuades både utsatta och pojkar dömda för sexualbrott.

– Det som stack ut var de unga tjejernas utsatthet, säger hon, men tillägger:

– Det är ett könat problem, där främst tjejer utsätts för sexuellt våld, men vi intervjuade även killar som hade utsatts av andra killar. De söker sällan hjälp på grund av att de inte känner sig delaktiga i sättet vi pratar om ämnet.

En av intervjupersonerna i studien berättade om första gången hon hade haft sex och blev lämnad med blåmärken.

– Hennes bröst hade varit helt blåa. Då frågade hon sig ”ska det vara såhär?”. Som tur var hade hon en klok storasyster som reagerade, berättar Carolina Överlien.

Gråzoner

Att veta vad som är okej och inte verkar inte vara solklart för dagens ungdomar. Gränsdragningen kan kännas som en utmaning för vissa.

– De behöver ha vuxna att prata med om sin utsatthet, men vuxenvärlden finns liksom inte där, säger hon.

Hon menar att föräldrar kan vara ängsliga och inte vågar fråga för mycket om barnens privatliv, men att det är nödvändigt för barnens säkerhet.

Sexualundervisningen

Carolina Överlien anser att föräldrar bör axla en större roll i samtal om sexuellt våld och kärleksrelationer, och även skolan. Hösten 2022 bytte skolämnet sex och samlevnad namn till sexualitet, samtycke och relationer, efter ett regeringsbeslut för att lyfta samtyckesfrågan i undervisningen.

– Vi hoppas att den nya sexualundervisning ger resultat, men problemet är att kursplanen i lärarutbildningen inte innefattar dessa delar, säger Carolina Överlien.

Skadliga budskap sprids

Sociala medier och pornografin förmedlar budskap om sex som kan vara skadliga för unga – i synnerhet för ungdomar som ska göra sexdebut.

– De matas med budskap om vad som är okej och inte, och om hur man ska vara för att vara en ”cool tjej” – och då ska man säga ja och ställa upp på grejer.

I klippet: Forskaren Carolina Överlien berättar om vilka förändringar i samhället som bör göras.

OM STUDIEN

  • Studien genomfördes av en grupp forskare i Sverige och Norge under fem år.
  • Intervjupersonerna var män och kvinnor i åldrarna 16-23 år.
  • Projektledare var Carolina Överlien, professor vid Nationellt centrum för kvinnofrid, Uppsala universitet och forskare vid Nationellt kunskapscenter om våld och traumatisk stress i Oslo.
  • Forskarna genomförde 12 fokusgruppsintervjuer med sammanlagt 63 unga människor. Ungdomarna rekryterades bland annat via skolor och sociala medier. Individuella intervjuer hölls också med totalt 34 unga som hade varit utsatta för våld och 19 unga som hade kränkt andra sexuellt.
  • I forskningsstudien ingick också bland annat intervjuer med skolpersonal och granskningar av handlingar i ärenden där unga dömts för sexualbrott.

Källa: ”Nesten innafor”, Seksuell vold og krenkelser i unges nære relasjoner, Rapport nr 3, 2024. Publicerad vid Nasjonalt kunnskapssenter om vold och traumatisk stress i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.