Iris Åberg, 14, till vänster och Elsa Wennberg, 16, till höger. De har båda på sig mörkblå jackor och svarta mössor. De står i ett ridhus med hästar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Iris Åberg och Elsa Wennberg från Lurbo ridklubb berätta vad de tänker kring de nya nollstjärniga tävlingarna. Foto: Stephanie Mourad/SVT

Ny tävlingsform ska locka fler ryttare: ”Vi vill få fler att våga tävla”

Publicerad

Antalet tävlingsstarter inom ridsporten har minskat med nästan 25 procent på 10 år. Nu vill Svenska ridsportförbundet göra något åt det. Till årsskiftet införs så kallade nollstjärniga tävlingar.

– Vi vill få fler att våga tävla, säger Johanna Blom, distriktskonsulent på Upplands Ridsportförbund.

För tio år sedan gjordes det totalt runt 400 000 tävlingsstarter i alla ridsportsgrenar i Sverige. Förra året låg siffran på strax under 315 000 starter. En minskning med nästan 25 procent. Enligt Svenska ridsportförbundet är en anledning att ridsporten ännu inte hämtat sig efter pandemin. Nu gör man ett försök att locka fler till ridsporten.

Vid årsskiftet införs så kallade nollstjärniga tävlingar. Jämfört med den nuvarande lägsta nivån, enstjärniga tävlingar, är kraven lägre på vilka licenser ryttaren behöver ha, vilket sänker kostnaden. Som högst kan man spara upp till 1 500 kronor på sin första nollstjärniga tävling jämfört med tidigare, enligt Ridsportförbundet.

– Nollstjärniga tävlingar är en instegstävling för att få fler att vilja komma till tävlingsbanan, säger Johanna Blom, distriktskonsulent på Upplands Ridsportförbund.

Tävlingar viktiga för ridklubbarna
En anledning till att Ridsportförbundet vill få tillbaka tävlingsryttare är att tävlingar gynnar ridklubbarna runt om i landet ekonomiskt.

– Vi vill komma tillbaka till det tidigare antalet tävlande. Dels för att det är roligt, men också för att tävlingar ger inkomster till ridklubbar, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.

Andrea Barth menar att utan tävlingar blir det svårt för klubbar att få ihop det ekonomiskt.

– Med färre tävlingar kan till exempel ridskolor ha svårt att finansiera nya hästar till sin verksamhet.

Inte helt nytt koncept
En av de vanligare formerna av träningstävlingar kallas Pay & Jump eller Pay & Ride och dessa tävlingar arrangeras utanför Ridsportförbundets ramar. De nollstjärniga tävlingarna har flera likheter med Pay-tävlingarna, som lägre kostnad och en enklare tävlingsform, men distriktskonsulent Johanna Blom menar att det finns skillnader.

– Med de nollstjärniga tävlingarna kan vi garanterna hästvälfärden på ett annat sätt, eftersom det alltid finns en officiell funktionär på plats, säger Johanna Blom.

I videon: Hör medlemmar i Lurbo Ridklubb berätta vad de tänker kring nollstjärniga tävlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.