Ny teknik suger upp giftig båtfärg

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska fritidsbåtsägarna få hjälp att bli mer miljövänliga. Uppsala kommun har investerat i helt ny teknik för att komma till rätta med utsläppen av giftig båtbottenfärg.

Den nya tekniken kan närmast beskrivas som en våtdammsugare som samlar in tvättvattnet och filtrerar vattnet i ett portabelt reningsverk. Ett slutet system där tvättvattnet sedan återanvänds.

– Det är snäckor, färg och annan smuts som sugs tillbaka in i reningsverket, säger Bertil Björkman, idegivare och företrädare för företaget bakom maskinen.

Farliga bottenfärger

Giftiga båtbottenfärger är ett ständigt gissel för miljön. När beläggningar tvättas av från båtarna följer den giftiga färgen med, och ut i naturen.

Spillet av tvättvatten från den nya maskinen ska vara omkring 2 procent, uppger tillverkaren. Tvätten kan ersätta till exempel kostsamma fasta anläggningar som spolplattor.

Kommunen lånar ut

Som en av de första kommunerna i landet har Uppsala köpt in två tvättar, som nu ska lånas ut till båtklubbarna.

– Förväntan är att vi skall ta hand om någonting som miljömässigt inte hanteras överhuvudtaget, säger Roger Lindström, driftschef på Stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala

Blandade reaktioner

Maskinen kan även användas på annat sätt i kommunens verkasamhet, men närmast på tur gäller det att få båtfolket att komma igång med den nya tekniken.

– Ärligt talat tror jag att det blir blandade reaktioner. Det är klart att alla inser att vi behöver gära någonting för miljön, säger Kjell Eriksson som ingår i varvskommitén på Ekolns segelkubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.