Kika in i det nya badet som ekar tomt på grund av pandemin. Foto: Pontus Stark

Här står nya badhuset tomt – kostar skattebetalarna miljoner

Publicerad

Splitternya rutschkanor, klätterväggar och pooler får vänta. Det nya Pepparrotsbadet i Enköping har varit planerat i nästan 20 år, och skulle egentligen ha premiär den 6 januari – men nu är framtiden oviss.

– Allt beror ju på var det tar vägen med pandemin, säger verksamhetschefen Christopher Hoerschelmann.

SVT Nyheter Uppsala har redan tidigare kunnat rapportera om att kostnaden för det nya badhuset dragit över budget med flera miljoner. Enligt Christopher Hoerschelmann, verksamhetschef för idrott och fritid i Enköpings kommun, är det svårt att säga exakt hur mycket pengar som går förlorade när Pepparrotsbadet nu står tomt på grund av pandemin.

– Intäktsmässigt utifrån vad vi beräknat kopplat till besöksantal och vad vi tror att vi har för marginaler så pratar vi kanske om en och en halv miljon i månaden i minskade intäkter, säger han.

Coronaviruset i Uppsala

Öppningen av Pepparrotsbadet är uppskjuten till den 24 januari, men i nuläget är det osäkert om man kommer kunna hålla den tidsplanen på grund av pandemin.

I klippet: Följ med in i det nya badet som står tomt och hör mer om framtiden för badet.

Så påverkas badhusen av nya pandemilagen

• Med stöd av den nya pandemilagen har regeringen fattat beslut om en ”begränsningsförordning” som innebär rättsligt bindande regler för bland annat sportanläggningar och badhus.

• Det är nu obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

• Maxantalet ska dokumenteras, och får inte överskridas. Det ska också skyltas tydligt vid alla entréer.

• Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men blir nu skarpa regler som kan tillsynas.

• Regeringens tidigare rekommendation om att kommuner och regioner ska stänga icke-nödvändig verksamhet (såsom badhus) fram till den 24 januari påverkas inte av den nya pandemilagen. Däremot anser Folkhälsomyndigheten att kommunerna bör återuppta utomhusverksamheter för barn och unga så länge man följer de allmänna råden.

Källa: Regeringen, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet