”Skeppet” i Fyrisån fick slagsida den 20 mars. Foto: SVT

Nya försök att bärga restaurangbåten

Publicerad

Just nu pågår nya försök att bärga restaurangbåten Skeppet i Uppsala hamn. Men det uppstår också hela tiden nya hål där vattnet kan ta sig in.

Det var många nyfikna förbipasserande som stannade till vid hamnen i Fyrisån under måndagen. Ett tiotal personer jobbade med att försöka få restaurangbåten Skeppet på rätt köl.

– Det går trögt, men det går framåt. Den kommer millimeter för millimeter, konstaterar Peter Högosta som är arbetsledare.

Peter Högosta leder arbetet med att bärga restaurangbåten. Foto: SVT

Han menar att den bortre sidan behöver komma upp tre, fyra meter för att båten ska komma på rätt köl igen. Men dagens försök stötte på patrull.

– När man tömmer skeppet inuti får du ett tryck utifrån. Det har gjort att två rutor och en dörr har gett vika, säger Peter Högosta.

Strömt vatten försvårar arbetet

En dykare går ner och försöker laga de nya hålen, men det är inte heller helt enkelt.

– Det är ganska strömt, så det är en utmaning för dykarna. Vi hade lite eldrivna maskiner som funkar under vatten, men de har gått sönder så nu kör vi tryckluft.

Över 60 000 liter vatten i minuten pumpas ut. Foto: SVT

Det var för en månad sedan som båten fick slagsida. I förra veckan påbörjades bärgningsarbetet, och under arbetets gång har fler hål upptäckts.

– Vi har en massa pumpar som pumpar ut över 60 000 liter i minuten. Syftet är att tömma den invändigt så att man får båten att självmant resa sig uppåt. Sen har vi en tungbärgare som håller båten mer så att den ska gå upp mot kajen och inte vända sig utåt så att den tippar, säger Peter Högosta.

Oklart vad orsaken var

Det är fortfarande oklart vad som fick båten att sjunka.

– Så långt ner har vi inte kommit i skrovet. Om det skulle vara hål i skrovet så ligger det i dyn. Vi måste få upp båten på mer höjd först, säger Peter Högosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.