Nästan alla barn får under sina första två år en infektion med RS-virus. Enligt Läkemedelsverket är sjukdomen oftast lindrig, men de två senaste vintrarna har viruset orsakat ett stort tryck på vården – med smittokurvor som pekat brant uppåt.
Nya läkemedel dröjer
Under hösten har Läkemedelsverket gått ut och rekommenderat flera nya och olika läkemedel och vaccin i förebyggande syfte.
Bland annat en rekommendation om att personer över 75 år, och personer i riskgrupp över 60 år, bör få ett vaccin mot RS-virus. De vaccinen finns på marknaden redan nu. Däremot kommer det troligtvis att dröja innan det nya läkemedlet – Beyfortus – som rekommenderas till barn, finns att tillgå i Sverige.
I klippet: ”Tillgängligheten kan inte vi avgöra” – Läkemedelsverkets utredare om vem som bär ansvaret för att ett läkemedel blir tillgängligt.
De nya läkemedlen
De två senaste vintrarna har RS-viruset haft en intensiv spridning. Varje år behöver en till två procent av alla spädbarn i Sverige med RS-virusinfektion vårdas på sjukhus. Av de sjukhusvårdade barnen kräver cirka 10 procent intensivvård.
Enligt de nya rekommendationerna, som har tagits fram av Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket, ska för tidigt födda barn och barn under ett år med vissa underliggande sjukdomar få förebyggande behandling.
Synagis (palivizumab) är godkänt för riskgrupper såsom de allra mest sårbara för tidigt födda barnen. Läkemedlet behöver ges varje månad medan RS-virussäsongen pågår.
Beyfortus (nirsevimab) är godkänt för alla spädbarn. Beyfortus ges vid ett enda tillfälle inför säsongen.
Källa: Läkemedelsverket